Idi Amin – The Last King of Scotland

amin.jpgFör några dagar sedan var jag och såg den omskrivna filmen The Last King of Scotland som handlar om militärdiktatorn Idi Amin. Känner att jag bara måste skriva om den, eftersom det hör till det bästa jag sett på länge. Hanne Kjöller skriver intressant och läsvärt om filmen på dagens ledarsida i DN samtidigt som hon sätter in den i ett nutida sammanhang. Läs den! Man får sig en tankeställare.

Vem var Idi Amin?
Idi Amin föddes i Koboko som ligger i Västra delen av Uganda. Det är omstritt exakt vilket år han föddes, somliga säger 1925 andra 1928. Amin övergavs av sin far i tidiga år och växte upp tillsammans med sin mor som var en medicinkvinna. 1941 skrevs han inpå en islamisk skola där han gjorde framsteg i citerandet av Koranen. Några år efter att ha lämnat skolan tog han 1946 värvning i den brittiska armén och skrevs in i ett regemente. Fram tills dess hade han haft ett antal ströjobb.

Regemente var The King’s African Rifles som tillhörde kolonialarmén. Medan han genomgick sin soldatutbildning arbetade han i köket och tvätteriet. Amin kom att tjänstgöra i andra afrikanska länder som Kenya och Somalia. Han gjorde snabbt framsteg och blev befordrad till sergeant 1953. Året därpå fick han den högsta graden som en svart soldat i den brittiska kolonialarmén kunde erhålla, nämligen effendi. Under sin tid i armén var Amin en framstående idrottsman, främst i boxning. Han återvände till Uganda 1954.

Efter Ugandas självständighet 1962 blev Idi Amin befordrad till Kapten av landets förste premiärminister och senare president Milton Obotoe. 1966 blev han general och överbefälhavare för hela Ugandas armé. Amin beslöt sig för att överta makten efter att ha hört rykten om att Obote ville arrrestera honom för att ha förskingrat pengar. Den 25:e oktober 1971 genomförde han en militärkupp. Direkt efter maktövertagandet skedde omfattande utrensningar av anhängare till den förre ledaren. Många av dem halshöggs. Amin blev mer och mer paranoid och våldet i landet ökade. Den 4 augusti lät han utvisa alla Ugandas 50,000 asiater vilket ledde till en ekonomisk nedgång eftersom många av dem var affärsmän i landet. Under hans regim dödades 300,000 människor. Det sägs att han var kannibal. Själv har jag hört en historia om en ambassadör som fick audiens hos diktatorn och artigt frågade om han fick tala med utrikesministern. Amins svar blev ”Åh, han ligger i frysboxen”.

1979 störtades Amin av den tanzanianska armén understödd av många exilugandier. Han levde i exil i Saudiarabien fram tills dess att han avled år 2003. Vad han gjorde under sin exil har jag länge undrat.

Filmen – The Last King of Scotland
Det här är helt klart en av årets bästa filmer. Hur skall jag säga…jag vill både se och inte se den igen. Den lämnar ingen oberörd. Jag vill se den igen därför att den är genuint gjord, action från början till slutet utan en enda död sekund. Skådepelarna är över förväntan och helt klart är Forest Whitaker i rollen som diktatorn den mest framstående. När jag fick frågan om vilken del av filmen som var bäst, svarade jag efter en stunds betänketid. ”Det är nog när Idi Amin gör sitt första intåg på scenen och skriker – Oyeee Uganda!!”. Jag var inte den ende i salongen som blev helt tagen.
En annan av huvudpersonerna är den unge nyutexaminerade skotske läkaren Nicolas Carrigan som för att komma ut på äventyr ger sig av till Uganda. Han har en aptit på livet och ett oförstånd som bara en ung människa i sina bästa år kan ha. Av en ren slump blir han god vän med Idi Amin som också gör honom till sin livläkare. Nicolas blir charmad och imponerad av diktatorn och inser inte förrän det är för sent vem han verkligen är.

Som jag nämnde ovan är det en film som man kanske både vill se och inte se igen. Dels för att den är rörande och mästerligt gjord av en duktig regissör och välvalda skådespelare. Musiken är härlig att höra. Men samtidigt är det en otäck film som visar hur en till synes god och lekfull person i själva verket kan vara ett blodtörstigt monster. En ung livsglad människa skall inte hamna i händerna på en sådan människa.

Oyeee Uganda!

Annonser

2 responses to “Idi Amin – The Last King of Scotland

  1. Det här med Idi Amins kannibalism härrör nog från att han ofta i västerlandet förväxlas med den ungefär samtidiga centralafrikanske diktatorn Jean-Bedel Bokassa. Det gör honom iofs inte mycket mindre ruskig.

  2. Är det så, det visste jag inte. Regissören betonade just att det finns så mycket myter kring Idi Amin och att inte allt går att säga helt säkert. Som exempel berättade han en hårresande historia om när Amin besökte en spåman och bad honom om råd. Spåmannen sade att Amin var tvungen att äta sin sons hjärta om han ville sitta säkert vid makten. Om historien är sann vet ingen, men man vet att Amins son försvann mystiskt vid den tidpunkten.