Putins nye försvarsminister – en f.d möbelhandlare

I dagarna läste jag i SVD att Putin har låtit utnämna en ny försvarsminister – Anatolij Serdjukov. Han härstammar lika alla andra i eliten kring presidenten från S:t Petersburg.
Utnämningen av Serdjukov till ny försvarsminister har dock inte skett utan turbulens i den ryska militärledningen. Frågan är om han har rätt erfarenheter för att ta sig an sitt nya uppdrag att leda landets beväpnade styrkor.

Vem är då Serdjukov? Han är 45 år gammal. Under 1980-talet gjorde han karriär på ett ryskt möbelföretag för att därefter träda i statlig tjänst. År 2000 blev han vicechef för skatteinspektionen. I tre år var han chef för skattemyndigheten. Under den tiden ledde han också jakten på oligarken Michail Chodorkovskij vilket ledde till dennes och Yukos undergång.

President Putin har uttryckt förhoppningar om att Serdjukov skall fokusera på militärens finansiella komponenter. Den ryska försvarsbudgeten har ökat från 8,2 miljarder dollar 2001 till 31,3 miljarder dollar 2007. Men det tallas om misshushållning. Vad Putin tydligen vill, är att införa diciplin i den militära räkenskaperna.
Kommer den nye försvarsministern att lyckas med detta? Framtiden håller alla svar i handen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.