Turerna kring JAS fortsätter

Turerna kring JAS fortsätter. Nu skall en förundersökning inledas kring misstankar om mut vid uthyrningen av plan till Tjeckoslovakien. Det är även tal om en undersökning vad gäller mutbrott vid försäljningen av Gripen till Sydafrika. Om det blir så kommer att meddelas av överåklagare Christer van der Kwast.

Annonser

2 responses to “Turerna kring JAS fortsätter

  1. Patrik Markgren

    Med risk för att verka cynisk – att mutor torde vara vanligt förekommande vid större vapenaffärer i många länder är knappast någon nyhet.

    Att svenska företag som vunnit sådana ordrar har gjort det med hjälp av ljusskygga medel skiljer dem säkert inte från sina (ofta mer fingerfärdiga) konkurrenter från andra länder. Det som skiljer oss från dessa konkurrentländer är att vi i Sverige är så härligt naiva att vi blir upprörda över förfaringssättet när det uppdagas.

  2. Nej, visst är det ingen nyhet Patrik. Det är väl ungefär som turerna kring Systembolaget. Mutor och gåvor kan man tycka vad man vill om.

    I vissa länder, som t.ex. Kina, måste man muta sig fram…annars blir det ingen affär.
    Sen är det väl inte förbjudet att ge gåvor till dem man ska göra affärer med? En gåva behöver inte vara dyr, men samtidigt vill man väl inte ge vad skräp som helst till exempelvis en styrelseledamot, VD eller president….med risk för att utdela en grov förolämpning. Jag kan tänka mig att ju större affär, desto större gåva. Också här spelar kulturella skillnader in.