ISAF, JAS och Afghanistan

”Vart är Sverige egentligen på väg?” Så inleds en protestinsändare med rubriken ”Svenska trupper har inte i Afghanistan att göra!” i dagens DN. Tillsammans med insändaren medföljer 600 namn. Bland några av de mer kända återfinns Hans Alfredson, Tom Heyman, Peter Curman och Birger Schlaug. I insändaren kan man bl.a. läsa:
”Vi protesterar mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Det strider mot den trasitionella svenska neutralitetspolitiken och 200 års fredlig utrikespolitik.”
”Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan – öka den civila hjälpen!”.

I dagarna har en debatt om svenskt bidrag till internationella insatser i form av flyg rasat. Ett av de namn som hörs tydligast är just Afghanistan. I dagens Svd skriver ÖB tillsammans med FM:s insatschef Jan Jonsson:

”FN vill ha jas. Det är inte Försvarsmakten utan FN och andra delar av det internationella ­samfundet som efterfrågar insatser i Afghanistan med Jas 39 Gripen. Att beskriva svenska ­flyginsatser i Asien eller Afrika som ett PR-jippo för Jas är stötande”.De betonar att Afghanistan är ett land med dåligt vägnät och de vägar som finns är i dåligt skick. Det effektivaste och tryggaste sättet att ytövervaka är just med flyg. Att enbart bidra med markstridstrupper är inte tillräckligt. Artikeln avslutas med orden:
”Men det är inte fråga om att föra krig, detta är fredsfrämjande insatser. Just nu gör närmare 1 000 svenska män och kvinnor avkall på bekvämlighet och svensk trygghet för att, under omständigheter som inte är riskfria, göra världen lite säkrare för oss alla”.

Annonser

8 responses to “ISAF, JAS och Afghanistan

 1. Hej hopp,

  varandes rätt så insatt i de här turerna så tycker jag faktiskt att ÖB och C Insatsstaben, Jan Jonsson, är ute ordentligt i lössnö.. I BU 08, dvs förslaget till Budgetunderlag så står det uttryckligen att Sverige skall dra ned nuvarande bidrag i Mazar till 100 man och istället skicka JAS till AFG. Detta innebär att vi i praktiken överger det kombinerade militära-civila biståndsarbete vi idag genomför för att nå FN och ISAF målsättning om återuppbyggnad av AFG. JAS är idag enbart utrustat för markattack och det finns det inget behov av i Norra AFG, men däremot i söder.. Visst är markattack efterfrågat men ÖB svarar inte korrekt på frågorna utan OM vi skickar plan till AFG så kommer vi inom ett år få se hur vi plötsligt kommer att vara ”tvingade” att sätta in markattack för att stödja striderna i söder.. Vem avgör vilket mål som är godkänt? Inte Sverige i alla fall.. Det är ju inte bara att flyga, man skall ha flygledningspersonal högt upp i ISAF-ledningen och det har vi inte kompetens för, så det är andra som kommer stå för de besluten. Vem tar då politiskt ansvar för bekämpning av felaktiga mål? Regeringen? ÖB? Piloterna? Och hur kommer Sverige reagera när en pilot som nödlandat med fallskärm blir uppvisad i TV, kanske avrättad eller torterad och sedan släpad i gruset som hände amerikaner i Somalia?
  Att tro att Sverige kan få ha plan ståendes i norr där inget händer som kräver markunderstöd utan att få krav på att sättas in i söder, det är ren utopi!

  Dessutom uttryckte C Insatsstaben i DN i lördags att det till stor del var de belgiska F 16 planen som bidrog till att skingra demonstranterna i Meymaneh för ett år sedan. Detta är rena fantasier, det vet alla som var med där. Demonstranterna tog skydd i tio minuter och sedan fortsatte oroligheterna med handgranatkastning, beskjutning etc, precis som innan.
  Sverige har tagit på sig ett långsiktigt engagemang i AFG för att bygga upp landet, men fortfarande efter 5 års närvaro har vi inte en nationell handlingsplan eller nationell målsättning för att få ut en synergieffekt av den militära insatsen och det civila biståndet… Bedrövligt och näst intill kriminellt!

  Lars

 2. Ett upprop bland Svenska folket mot Sveriges medverkan i kriget i Afghanistan är av nöden just nu!
  Begriper inte höga vederbörande att vid minsta lilla gnista börjar en brand! Sv. blir en fiende till på listan! Garanterat har vi ”dom” här i ett eller annat attentat.
  Det finns inga möjligheter på lång, lång tid framöver att få tillstånd en civilicerad sk. dialog med muslimer i Afghanistan.
  Att Svenska pojkar ska utsättas för detta helvete, är ett rent vansinnestänk! Den som skulle omkomma anser jag blivit oskyldigt mördad av sitt fosterland.
  Att försvara VÅRT land i krig är en sak. Men att var i Afg. leder ingen vart, det är absolut inte värt våra söners liv! Jag tror att INGEN av dessa omhuldade pojkar i vårt land kan föreställa sig situationen. Blir de som överlever inte lämlästade så blir de förstörda i sitt psyke resten av livet. Nej och åter nej till att skicka våra soldater till Afghanistan!!

 3. –Just nu gör närmare 1 000 svenska män och kvinnor avkall på bekvämlighet och svensk trygghet för att, under omständigheter som inte är riskfria, göra världen lite säkrare för oss alla”.
  säger ÖB och Jonsson.

  Inte det minsta säkrare! mina herrar. Tvärtom, ”kasta en käpp i en ormgrop ” det är vad det handlar om. Och inte minst att vi, lilla Sverige, ska utmärka oss och bli väl sedda hos de stora militärt och ekonomiskt framträdande staterna. Nej, att bevara vårt land fritt från ställningstagande åtgärder när det gäller krig mot Muslimer är av nöden tvunget!

 4. Det marktrupperna i Afghanistan gör är INTE att fara runt och skjut ihjäl folk, ifall någon tror det. Jag har själv varit där i omgångar, totalt fem gånger, för att i olika avseenden stödja truppen i deras arbete att utveckla den afghanska staten och samhällsledningen. Det militära bidraget syftar till att verka avskräckande på kriminella och extremister, precis som en polis här hemma, fast bättre tränad och beväpnad. Huvudinsatsen görs faktiskt av de bistånds- och polisrådgivare som ingår i förbandet, samt de samverkansofficerare som besöker provinserna och lokala byäldstar etc för att samla in de behov av stöd mm som finns. Dessa behov sammanställs i förbandets stab och de civila rådgivarna hjälper sedan de afghanska myndigheterna att strukturera de olika formerna av bistånd så att dessa får optimal effekt. Det handlar främst om att kanalisera rätt bistånd till rätt plats och den militära delen blir att se till att biståndet får verka i fred från extremister som t ex vill skjuta lärarna bara för att de undervisar flickor. Att dra ur marktruppen är att låta dessa demokratifientliga element få fritt spelrum vore lika kriminellt som det en gång var att lämna Rwanda utan militär för att stoppa övergreppen mot civilbefolkningen. JAS behövs inte, men däremot mer trupp och mer poliser till stöd åt de afghanska myndigheterna. Men framförallt en nationell strategi för att synkronisera civilt och militärt bistånd!

  Lars

 5. Säg mig Lars, när jag läser ditt inlägg får jag det intrycket att du arbetat för CIMIC. Stämmer det?

 6. Ja, så till vida att jag arbetar för att det skall bli ett än tydligare inslag i vårt engagemang därborta, inom försvaret har jag dock andra uppgifter. CIMIC är liksom klon i det militära engagemanget. Det gäller att vinna den afghanska befolkningens förtroende så att de inser att det är bättre att utveckla en demokrati baserad på egna kulturella värderingar än att få ”fred” under en religiös, extremistisk diktatur. Genom att samverka mellan militära och civila biståndsstrategier så kan man neutralisera och förhindra att de kriminella och extremistiska elementen får övertaget. Vad folk här hemma inte tycks fatta är att de männsikor som de vill ge fria händer inte är fredsälskande demokrater, utan tjuvar, mördare och våldtäktsmän. Jag har vid flera tillfällen sett på nära håll vad de uträttat, t ex så avrättade de två kvinnliga biståndsarbetare och deras chaufför på 2 m håll i slutet på maj förra året.. för att de aretade för kvinnliga rättigheter i AFG! De som svamlar om att ta bort skyddet för dessa hjälparbetare och den övriga civilbefolkningen vet inte vad de pratar om.. Människor blir mördade för att de tar emot hjälp av biståndsorganisationer och andra vägras medicinsk hjälp för att det inte är Guds avsikt att man skall leva om man behöver medicin för det.. Vad är detta för naiv värld som de här ”uppropsmänniskorna” lever i? En tur till AFG på ett par månader skulle göra dem gott..

 7. JAS skall självklart användas för att slå ner mörka islamisttendenser. Att det ska vara så svårt att få ordning på ett land. Det behövs tydliga tag från en stark kraft som visar i vilken rikting folket skall röra sig. Dvs bland inte ihop politik och religion är lektion nummer ett. Sedan kan ni skrika i fem gånger om dagen eller be åt vilket håll ni vill bara ni kan tänka och resonera och kasta nån gammal dynga som några tomtar har plitat ihop för 1000 år sedan och som kan tolkas precis hur som helst idag. Fram för ”Reason” och Richard Dawkins klara stämma när islamisterna börjar svamla om Allah, fatwa mm smörja de har hittat på.

 8. Huvudsaken är att vi svenskar med politikerna i spetsen viftar med vita flaggan , medan vi hyllar vår fredsivrande ”förmåga” baserat på att vi är omgivet av vatten och politiker som vägrar se omvärlden mer en en lekplats för sina egna naiva fredsutkast.