The Rising – en film om Sepoyupproret

pandey.jpgDen indiska filmindustrin, eller Bollywood som den även är känd som, upphör aldrig att överraska. Ända sedan jag såg Lagaan med Aamir Khan i huvudrollen, har jag med stort intresse och fascination, följt indisk film. Nyligen såg jag ytterligare en film från detta vidsträckta land med Aamir Khan i huvudrollen som Mangal Pandey i The Rising.

Filmen utspelar sig år 1854 och handlar om de händelser som ledde till Sepoyupproret. Under åren 1600-1858 hade The British East India Company monopol på all handel i Indien och utövade därmed en enorm makt över landet. En viktig vara var opium som odlades i Indien och såldes vidare till Kina. Opiumhandeln var korrupt.
Naturligtvis kunde inte britterna ensamma övervaka hela sitt gigantiska imperium och speciellt Indien, utan satte upp s.k. kolonialtrupper. britter.jpg I Indien satte man upp sepoyregementen bestående av infödda soldater, hinduer och muslimer. Ordet sepoy kommer av persiskans sipahi och betyder ”soldat”. År 1857 bestod armén av över 257,000 soldater och 40,000 brittiska officerare som förde befäl över dem. Sepoyerna var måna om att deras kast inte skändades. Men britterna brydde sig inte om det. År 1851 sändes ett flertal av sepoyerna iväg till kriget i Burma. Detta utlöste ett stort missnöje eftersom det enligt den hinduiska traditionen heter att ”den som färdas över det svarta havet, förlorar sin kast”. Att de också var underbatala av Kompaniet gjorde inte saken bättre.

Men det som verkligen tände gnistan till upproret var faktiskt ett nytt gevär – Enfield Rifle som introducerades 1854. Geväret kunde skjuta längre och med större precision än sina föregångare. Problemet i det här fallet var laddningen. För att ladda The Enfield Rifle, använde man upproret.jpgpapperspatroner vilka innehöll krut och kula. Man bet av toppen på patronen med kulan och hällde i krutet. Pappret följde med som s.k. förladdning och därefter spottade man ner kulan. Men ett rykte spreds runt att patronerna var insmorda med lard (grisfett) och tallow (kofett). Detta innebar att när man bet av toppen, så fick man det orena fettet i munnen och blev därmed kastlös. Kompaniet avfärdade slutet.jpgryktena som falska, men det hjälpte inte upp situationen. Sepoyerna vägrade att använda det nya vapnet. Den högste ledaren i Indien, General George Anson, var kompromisslös vilket bidrog till oroligheterna. År 1857 dömdes och hängdes Mangal Pandey för myteri och upproret var ett faktum. Upproret slogs brutalt ner år 1857 och dess ledare avrättades.

Sepoyupproret betraktas som Indiens första självständighetskrig och Mangal Pandey hyllas som dess hjälte och martyr.
vanner.jpgFilmen The Rising bygger till större delen på verkliga händelser och en mans kamp mot ett helt imperium mot alla odds. En färgstark skildring om en mörk episod i Indiens historia. Opiumhandeln var utbredd och förtrycket totalt. Men mitt i allt detta utvecklas en stark vänskap mellan Mangal och den skotske officeren William Gordon.

Nedan följer en sekvens ur filmen när britterna försöker tvinga sepoyerna att använda de nya vapnen. Men det lyckas inte alls….tvärtom. Det får de ångra bitter, det blev början på ett lång och blodigt uppror.

The Rising innehåller som alla Bollywoodfilmer, även fin musik och sång t.ex. ”Vari Vari”. 

Annonser

Kommentarer inaktiverade.