Kalla Fakta och Afghanistan

Igår skildrade Gustav Fridolin i programmet Kalla Fakta hur svenska soldater ledde en operation som liknade människojakt. Bakgrunden till detta var den sprängladdning som den 25:e november dödade två svenska soldater. Efter dådet togs det reda på vem som låg bakom det. Tidigt misstänkte man att attentatet utförts av grupper tillhörande den militanta rörelsen Hezb-e Islami. I september 2006 genomförde de svenska soldaterna ett anfall som saknar motstycke sedan Kongo på 60-talet, mot byn Boka. Området där är centrum för Hezb-e Islami, gruppen som misstänks för att ligga bakom attenatet på svenskarna. Soldaterna har med sig en bild på den tidigare gruppledaren Matou Nematullah. Efter två timmars strider är Nematullah död.

Fridolin menar i Kalla Fakta att de svenska trupperna i Afghanistan är till för att skapa fred. Varför då detta anfall som mest liknade en hämndaktion.

Det verkar som åsikterna är vitt åtskilda i den här incidenten. Försvarsledningen förnekar att ISAF skulle ha bidragit till att en klanledare skjutits ihjäl. Generalmajor Anders Lindström säger att ”även om det skulle ha varit svensk trupp som dödade Nematullah, skulle det vara förenligt med FN-mandatet i kapitel 7 om det sker under eldstrid”.
Enligt överste Bengt Sandström som var chef för den svenska Isaf-styrkan förra hösten, var det amerikansk trupp, inbäddade i afghanska förband, som dödade Nematullah.

Vad skall man tro? Men min övergripande personliga åsikt oavsett hur det ligger till med saken här ovan, är att: blir man anfallen så har man rätt att försvara sig. Punkt slut.

Annonser

4 responses to “Kalla Fakta och Afghanistan

 1. Även i den här frågan kan jag bidra med lite då jag jobbar i den stab som leder det här förbandet och har bra kol på vad de gör därnere.. Fridolin är ute och far rätt rejält, han har hängt upp sig på frasen ”main target down”, vilket kan kännas konstigt i en svensk mun, men inom NATO så är det rätt enkelt faktiskt. ”Targets” är någonting som man sammanställer och prioriterar på en ”target list”, och det är altså ”mål” det hamdlar om. Men det finns sk target list även inomo andra områden än strid, t ex återuppbyggnadsprojekt, informationsoperationer etc. Inom en informationsoperation så kan en person, t ex byäldste eller befokningen inom en by, stad etc vara ”targets”. De avlivas då inte, givetvis, utan de är målgrupper för specifik propaganda i syfte att göra dem mer positiva till oss.
  Inom underrättelseprocessen är det likadant, en rad ”mål” förtecknas och det är COM ISAF som beslutar om vem som får göra vad när det gäller den här personen. Just pga att det är så känsligt så ligger beslut om ”kinetic operations”, dvs insats med dödligt våld högst upp i ISAF ledning.
  Den svenska enheten var insatt för att stödja afghanska armén och polisen för att gripa en av de värsta brottslingarna i området, pga att ha mördat, hotat etc vanliga människor. När förbandet dyker upp och han inser att hanär inringad, försöker han skjuta sig fri, han hotar även att döda civila som han har som gisslan. I det läget besvaras elden från flera håll och såväl svenska som internationella enheter går in för att ta honom tillfånga. I den striden så dör han men inga civila skadas eller dödas. Synd om honom? Knappast, han har själv valt sida. Och vad gäller användande av dödligt våld så har svenska polisen ihjäl fler människor per år en styrkan i Afghanistan…
  Att det sedan skulle vara någon hämndaktion, som Fridolin påstår, är fullständigt gripet ur luften. Styrkan 2005 var en helt annan, under annat befäl och har varit hemma i över ett år.
  Det är lika befängt som att påstå att de afrikaner som kom till skada under insatsen senast i Kongo var en hämnd för svenska förluster 1961..

  Lars

 2. Precis vad jag hört många säga, Lars, att Fridolin är helt ute och cyklar…..
  Han borde ta och ägna sig åt miljöfrågor istället.

 3. Brukar man sätta upp en lista över vilka saker man ska ”självförsvara” sig mot?

 4. Ja, när de hotar att anfall dig eller det du försvarar… !
  Precis som polisen i Sverige inte sitter och väntar på att brott skall begås, så bedriver de aktiv spaning mot buset för att (om möjligt)kunna ta dem innan de förorsakar skada.

  I torsdags så dödade upprorsmän en tysk obeväpnad hjälparbetare som arbetade för en tysk NGO (Non-governmental organisation), genom att på 2 meters håll avrätta honom liggande på backen.. för att han var ”icke-troende” enligt de afghanska vittnen som senare släpptes (efter att ha blivit rånade). De som utförde dådet arbetar åt en sådan man som finns på ”lista”. Denne är en ännu trevligare farbror, som skapar nätverk och köper yngre gärningsmän för en handfull dollar, som sedan får göra det smutsiga hantverket åt honom.. Fin kille va’?
  Sådana juveler är det man vill åt.. Fast det kanske är bättre att de får hållas? Och mörda som de vill? Kanske ska vi skicka pengar till dem så att de utan kontroll kan köpa vapen och sedan terrorisera andra?

  Lars