Sverige och Nato

Såg just ett inslag på SVT nyheterna där Ulrica Messing kritiserade att försvaret samarbetar med Nato. För närvarande diskuteras det i regeringen om huruvida Sverige skall delta i operationen Active Endavour, vilken syftar till terrorist och smuggelbekämpning.

Att S protesterar mot denna allt intimare samverkan med Nato är föga förvånande. Men samtidigt är i alla fall jag inte alls överraskad över samarbetet. Man får inte glömma att Sverige är med i PFP som kan ses som ett indirekt medlemskap i Nato. Någon har lite elakt kallat PFP för Natos ”hangarounds”. Är det då så förvånande att Sverige deltar i övningar, utbildningar och operationer tillsammans med andra Natoländer? Kanske kommer vi så småningom att bli medlemmar i Nato….även om det sker via smygvägen eller ej.  Dessutom har det höjts upprörda röster om smygmilitarisering. Raka vägen vore bättre nu när det ser ut som att Sverige är på den stigen, eller hur man skall säga.
Jag är i alla fall positivt inställd till ett deltagande i operationen, samt ett medlemskap i Nato.

Annonser

Ett svar till “Sverige och Nato

  1. Egentligen så kunde vi lika gjärna gå med i Nato vi betalar redan avgiften deltar i flera av Natos operationer så varför inte ? En nackdel är att vi skulle kunna bli indragna i krig t.ex iraq kriget osv