Fortsatta protester mot svensk trupp

Såg att protestlistan ”Svenska trupper har inte i Afghanistan att göra” fått en rejäl tillökning. När jag såg den för första gången uppgick den till 600 namn. Nu är den uppe i 1000. I sin helhet lyder den så här, jag tar mig friheten att citera:

Vart är Sverige egentligen på väg? Sedan årsskiftet 2001/02 har Sverige trupper i Aghanistan. 250 man ingår i den Nato-ledda International Security Assistance Force, ISAF. Regeringen utvidgar nu den svenska  militära insatsen.Vi protesterar mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Det strider mot den traditionella svenska neutralitetspolitiken och 200 års fredlig utrikespolitik. I praktiken har Sverige, för första gången i modern historia, dragits in i ett krig där mänskliga rättigheter dagligen kränks och där civilia dödas i dagliga bombningar. USA har öppet förklarat att det inte repekterar Genevékonventionen i Afghanistan och har som ockupationsmakt förhindrat att krigsförbrytare lagförs.

ISAF är inegn FN-styrka, utan en Nato-styrka, som sedan 2006 tagit över alltmer av USAs ”krig mot terrorismen”. Afghanerna behöver inte fler utländska soldater. De behöver mat, kläder, husrum, sjukvård och återuppbyggnadshjälp. De 300 miljoner kronor som Sverige årligen satsar på trupperna i Afghanistan, borde användas till en kraftig ökning av den civilia hjälpen.
Ta hem de svenska trupperna från Afghanisatan, öka den civila hjälpen!Se namninsamligen på www.afghanistan.nu

Annonser

3 responses to “Fortsatta protester mot svensk trupp

 1. Patrik Markgren

  Hmm,

  En uppvisning i naivitet. Vilka skall distribuera hjälpen sedan talibanerna skjutit de oskyddade hjälparbetarna? Var kommer hjälpen att ta vägen – till civila afghaner eller till krigsherrarnas arméer?

  Eller handlar det mer om skenhelighet, att låta andra länder ta det smutsiga jobbet att hålla ordning och skydda våra hjälparbetare, medan vi sitter och kritiserar dem för att vara krigiska och inhumana?

  Afghanistan behöver både trupper för att hålla talibanerna ute och krigsherrarna nere, och humanitär hjälp. Det är bra att Sverige gör en insats där.

 2. Precis, Patrik. Bra fråga, var kommer hjälpen att ta vägen om den inte övervakas? Kanske ett gammalt inlägg till den här debatten är lägligt:
  https://militarareflektioner.wordpress.com/2007/02/02/bistandetkrigetsant/

 3. Att tillägas bör att det just nu pågår bildande av en ny Norra Alliansen därnere, New United Front, med en ledare ur Jamiat-partiet. Sannolikt är detta som en motvikt till det allt bättre organiserade nätverket av religiöst extrema grupper som Talibaner och HiG. Man kan sålunda anta att de icke-extrema alltså håller på att organisera sig till försvar vilket ju inte direkt tyder på att ISAF har tillräckliga resurser i området.. Och när nu även Hekhmatyar bjuder in till ”dialog” med Karzai – under förutsättning att man ser ett AFG fritt från västerlänningar – så är rävspelet i full gång.. Sommaren kommer att bli händelserik!