Sverige ett land i filttofflor

”Den svenska rösten ute i världen har blivit hes och lågmäld”, skriver förre försvarsministern Thage G. Peterson i dagens SVD ”Sverige har blivit ett land i filttofflor” fortsätter han och menar att det skadar ungdomens intresse för politik. Ungdom vill ha raka rör i internationellt umgänge menar han. Peterson ser också helst att Sverige förblir neutralt och alliansfritt och inte deltar i liknande våldsoperationer som USA.  

Jag vet inte om jag är tilräckligt ung, för att fortfarande kunna klassas som ungdom. Inte heller har jag varit med lika länge som Thage. G Peterson och kan därför inte blicka tillbaka lika långt som han. Nej, den erfarenheten har jag inte på långa vägar. Men jag har konstigt nog uppfattat det som att den svenska rösten, på något sätt blivit kraftigare utomlands.

Visst kan man också diskutera om det är rätt eller fel att 20-åriga värnpliktiga rekryteras till Nordic Battle Group för att sändas till konflikthärdar runt om i hela världen. Men är inte det på nått sätt att visa raka rör i handling? Att komma ut och se verkligheten som den är istället för att sitta hemma och tycka? ”Ungdom vill ha ärlighet och raka rör i det internationella umgänget” skriver han. Det kanske var så när han var ”ung rebell” som det kallas, och så är det fortfarande…inget nytt under solen. Nej, att vara ung och oerfaren är inte lätt.

Annonser

3 responses to “Sverige ett land i filttofflor

 1. Under Thages tid i socialdemokratiska regeringar har dessa socialdemokrater letat fram en mangd kommunist diktaturer, dom har sedan skickat miljard belopp arligen av vara skattemedel till dessa kommunist diktaturer. Manga av dom har for aggression krig emot andra lander, tex. Kuba, Nord Vietnam, Kina, Zimbabwe, mfl. Dessa rodvins revolutionarer, diktaturer och Thage med Palme mfl. har allierat sej och haft sitt usa hat gemensamt med varann. Thage vill se svenska soldater anvanda pinnar och spadar, det skulle inte forhindra en massaker som i Rwanda. Thage borde aterga till alderdomshemmet, han har ingenting i verkligheten att gora.

 2. Patrik Markgren

  Då och då diskuteras huruvida Sveriges röst i världen blivit svagare, oftast i jämförelse med Palmes klara och höga stämma.

  Jag tror nog att det inte så mycket handlar om röststyrka (även om Palme onekligen hade gott om den varan), utan om vad rösten säger.

  Istället för att vara en ”moralisk stormakt”, som tar parti för diktaturer i tredje världen och kritserar de västerländska demokratier som står upp även för vår frihet, så har Sverige blivit en vanlig Västeuropeisk småstat, som i ord och handling stödjer demokratins sak.

  Sveriges röst i världen hörs fortfarande. Den sticker bara inte ut så mycket när den nu sjunger i takt med andra demokratier, istället för att bräka ur sig de dumheter som Peterson säkerligen saknar.

 3. Mja…Patrik, vad gäller det där med röststyrka och vad rösten säger….så får jag alltid det intrycket att de som gapar, skriker och dundrar mest också är de som kommer längst. De överröstar alla andra i sin ord-kakafoni.

  Jag tycker att Sverige kanske inte utmärker sig så mycket i ord, men desto mer i handling i dagsläget. Detta kan i och för sig vara en villfarelse från min sida. Jag är ju trots allt ”ung” och ser helst till ”raka rör”. Hade våra utlandsstyrkor som blivit lovordade och NBG i åtanke….handling och inte ord.