ISAF – det farligaste uppdraget på 50 år

isaf.jpgOm några dagar flyger en styrka bestående av 330 stridstränade soldater ner till Afghanistan, rapporterar SvD. Samtidigt förbereder talibanerna en våroffensiv där bl.a. skottpengar har utlovats för anfall mot ISAF-styrkan där svenskarna ingår. Risken för att skarpa situationer uppstår har ökat avsevärt.

Uppdraget befaras bli det farligaste sedan Kongo i början av 1960-talet. Talibanerna tycks inte heller visa några tecken på att vilja ge upp, tvärtom. De ger sig inte förrän varenda västerlänning har kastats ut. Bara under det senaste året har våldet i Afghanistan intensifierats. Detta kan få konsekvenser för svenskarnas fortsatta samarbete med civilbefolkningen.  Skottpengar ges även för varje dödad biståndsarbetare.

Mitt spontana intryck av det hela, är att detta bara är början. Sverige har varit förskonat från den typ av krig och konflikter som t.ex. Ryssland, USA, Storbritannien fått utkämpa. Nu har turen kommit till oss.

Annonser

7 responses to “ISAF – det farligaste uppdraget på 50 år

 1. I allt prat om afghansk våroffensiv så skall man dock ha klart för sig ett par saker: Sedan ISAF kom till Afghanistan så har det varje år från Talibanhåll pratats om våroffensiver runt Now Ruz, dvs den 21 mars. Dock har det inte blivit så mycket av dessa hot; de är en del i extremistgruppernas taktil och propagandastrategi. Vidare så är det under vintern ytterst svårt att bedriva krig och terrorism i ett land med berg på upp till 5000m öh; väder och snö sätter stopp. Så en ökad aktivitet nu är fullt naturlig, det hade varit mer konstigt med intensifierad krigföring under vintern. Tänk bara efter hur det är i norra Sverige under december-februari…!

  Skall väst – Sverige, ISAF, NGO etc – få till någon form av lösning/ förbättring av läget i Afghanistan så krävs en mycket tydlig koppling av militärt säkerhetsarbete med civilt biståndsarbete – det ena är en förutsättnig för det andra och måste ske samtidigt!
  Det finns ett mycket starkt och tydligt motstånd mot Talibaner, HiG och övriga extrema och kriminella grupper och folket i gemen önskar INTE tillbaka dessa som ledare i landet, vad än vissa svenska politiska extremister och naivister tror. Jag har varit där, i flera omgångar, och anser mig ha en rätt tydlig bild av detta. Jag instämmer helt med Bengt Kristiansson och SAK åsikter i det fallet. OEF däremot är något annat med ett helt annat fokus, dem skall vi inte beblanda oss med.

 2. Det är bra att du skriver och talar om hur det verkligen förhåller sig i Afghanistan, Lars. För mig som inte själv har gjort utlandstjänst och har i princip bara svensk och i vissa utländsk media att grunda mina uppfattningar på.

  Visst är det som du säger, helt logiskt att man kommer med hot för att skapa spänningar, likväl som det är helt logiskt att offensiverna tar fart på vårkanten. Vintertid är den sämsta perioden att föra krig på. Speciellt om man är dåligt utrustad för det.

  Men säg mig, hur många biståndsarbetare/NGO:s dödas årligen i Afghanistan? Skulle du kunna berätta lite mer om deras verksamhet i landet? Hur många NGO:s finns det på plats?

 3. Vilken lögnaktig propaganda. Kalla talibanerna för ”extremister och kriminella,” när det var de som besegrade de krigsherrar som höll Afghanistan i terror. Och det var de som satte stopp för knarkproduktionen, som nu efter USA:s invasion har satt igång i full skala igen. Lustigt hur propagandamakare aldrig använder ordet invasion för USA:s invasion – eller ockupation för det svenska soldater håller på med. Låtsas inte om att det skulle finnas någon ”demokrati” i Afghanistan. Vad betyder det, att olika stammar röstar för att ta från varandra? Och den stam som har flest medlemmar vinner? Dessutom har ockupationsmakten förbjudit många parter, medan andra finansieras med miljoner dollar – vilken fin ”demokrati.” Samma sort som man installerade i Ukraina, Georgien, Serbien, och många andra länder.

  För övrigt: talibanerna, dessa ”extremister och kriminella,” stöds av Pashtunstammen med sina 14 miljoner medlemmar. Med andra ord har de enormt mycket större stöd och legitimitet än ockupationsmakterna.

  När svenska soldater blir dödade får de vad de kan räkna med. Så går det för legosoldater. Sverige har aldrig blivit anfallet av Afghanistan, det är vi som anfaller. Vi deltar i Israellobbyns ständiga kampanjer mot de som vågar försvara palestiniernas kamp för frihet på de 22 procent av sitt land som de har kvar – det är bakgrunden här.

 4. Ja Ragnar, du har uppenbarligen inte hört talas om Jihad Layeh? Den kanske skulle stämma till viss eftertanke.. Eller om den tyske hjälparbetaren som den 8 mars i år avrättades med två skott i ryggen för att hanhjälper svältande afghaner? Glöm inte heller bort att alla Talibaner inte är Pashtuner, lika lite som alla Pashtuner är Talibaner.. ! För min del tycker jag inte att det är ett söndagsnöje att gå till idrottsstadion i Kabul för att se på när ”västinfluerade” kvinnor avrättas med nackskott.. Men det är uppenbarligen din definition på demokrati? Det lustiga i Talibaner och knarksammanhang är att just knarket till mycket stor del finansierar just Talibanernas krigsanstängningar… Ändamålet tycks helga medlen och här verkar Muallah Omar och George B ha en delgemensamt..
  Förresten, har du varit hos de svenska soldaterna i Afghanistan eftersom du vet vad de håller på med? Har du överhuvudtaget varit där?

  Lars

 5. Att Sverige ska satsa miljoner i Afganistan är väl bara ett försök att slicka krigsförbrytaren buch i achlet,idioti

 6. Att Sverige satsar miljoner i Afganistan handlar om solidaritet. Min subjektiva uppfattning är att de som idag kritiserar Sveriges insatser i Afganistan ofta tillhör vänstern. Vänstern försöker ofta använda ordet solidaritet men saknar trovärdighet när de endast vill omfatta vissa grupper i samhället.

  För att bli partipolitisk så ”Det liberala samhällsbygget vilar därför på tre pelare: andlig frihet, materiell frihet och solidaritet.” Ur Folkpartiet liberalernas partiprogram.

  ”46. Sverige bör utveckla både strategi och praktisk förmåga att genomföra internationella civila och militära insatser preventivt, operativt och för återuppbyggnad och försoning. Sverige har under senare bidragit med säkerhetsskapande militära interventioner som banat väg för traditionellt bistånd, i bl.a. Liberia, Kongo och Afghanistan. Sverige stöder även andra länders militära trupp och säkerhetsskapande militära interventioner, bl.a. Afrikanska Unionens insats i Sudan.” Ur fp Globala solidaritetsprogram.

 7. Hej alla fria individer som har tillgång till nätet.
  Jag mår illa när jag läser Ragnars inlägg om ISAF och Afghanistan.
  Hoppas du inte är gift Ragnar. Om du är gift eller sambo med någon så går troligen inte din fru/partner med Burka och all annan klädsel som skyler hennes identitet. Om du har döttrar så hoppas
  jag de får gå i någon skola. Tydligen är inte du trogen Taliban då du har tillgång till nätet och kan kommunicera med oliktänkande. Du slipper att gå till HM och handla kläder då det är förutbestämt vad du ska bära. Du spar mycket pengar och tid på att inte behöva köpa oliktänkande böcker och du spar in på TV-kostnader då du slipper titta på denna eländiga burk.
  Va lycklig du måste vara att få göra vad du vill med din fru/sambo och du har säkert en Tall i Bananen,
  Va lycklig du måste vara då det är skottpengar på oliktänkande för då slipper du odla opium om du behöver stålar till en ny burka eller viagra till din gurka.
  Jag önskar dig och din fru all lycka när ni nästa ISAF soldat ska stycka.