Nyskriven krigsbok för unga

desertwalker.jpg”Desertwalker” är en ny roman som freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell har skrivet. Han vänder sig speciellt till unga läsare. Boken handlar om den unge Rob som i sviterna efter terrorattackerna mot World Trade Center, beslutar sig för att bli soldat och åka till Irak. Han är helt inställd på att dö för Amerika och lyssnar inte på andras varningar. Väl framme i Irak får han uppleva ett urskiljningslöst dödande som han inte tränats för eller kunnat föreställa sig. 

Det är inte bokens syfte att utreda kriget i Irak, utan den vänder sig till unga amerikaner som låter sig luras in på unge Robs väg. Som Ulla Lundqvist skriver i sin recension, att alla krig ger upphov till sina romaner. Erich Maria Remarque råkade ut för samma öde som Rob, så gjorde även Hemingway och alla skrev de ner sina upplevelser. Men till skillnad från Agrell, så vände de sig till vuxna. Men trots detta, blev deras verk även klassisker för unga. Är ”Desertwalker” måhända en ny sådan?

Annonser

2 responses to “Nyskriven krigsbok för unga

  1. Kvalle i Mossatresk

    Är det så sannolikt att ”unga amerikaner” kommer att läsa en bok skriven av Wilhelm Agrell?

  2. Hej, intressant blogg, upptäckte den just…

    Kan inte låta bli att puffa för min egen krigsbok, ”Eld och rörelse”. En kortroman med denna titel plus en massa noveller, bland annat ”Riddaren, djävulen och döden”, ”Palmemordet” och ”Nineves skatt”.

    Läs mer på min blogg (etiketten ”Eld och rörelse”), vars adress torde stå här nedan.