Blood Diamond – en film om Afrika

blooddiamond.jpgPå kort tid har två filmer presenterats vilka båda har en sak gemensamt: de handlar om Afrika. Jag talar om The Last King of Scotland och Blood Diamond. Den förra handlar om en av de grymmaste diktatorerna världen skådat, och den senare om diamantindustrin.

Handlingen
Filmen utspelar sig under inbördeskriget i Sierra Leone under 1990-talet. Danny Archer (Lionardo DiCaprio) är en före detta legosoldat som nu blivit diamantsmugglare och vapenhandlare. Av en ren slump lär han känna Solomon (Djimon Hounsou), när en av hans affärer misslyckats och han hotas till livet. Solomon har blivit av med hela sin familj när hans hemby blev attackerad av gerrillasoldater. Hans son kidnappas och blir barnsoldat. När alla andra antingen dödades eller stympades blev han satt att arbeta i en diamantgruva. Solomon lyckas gömma undan en stor diamant i samma stund som regeringstrupper stormar gruvan. Danny får nys om diamanten. Han lovar Solomon att finna hans son och familj mot att han leder honom till diamanten.

En film om verkligheten
Blood diamond är en historia som bygger på verklighten. Även om man annars ser gruva.jpgfilmer med mycket blod och våld, så är detta en film man bör se. Blood diamond innehåller inte en död sekund och alla skådespelare är bra, över ens förväntan. Allt är så verklighetstroget att man inte ens tänker på att det är en film man ser, eller att människorna är skådespelare. Jag vill ge många lovord till Djimon Hounsou, att se honom i sin roll är en stark och rörande upplevelse.   

Blodsdiamanter
Blodsdiamanter som filmen handlar om kallas även för konfliktdiamanter. De kallas så därför att de utvinns i krigszoner och används för att finansiera krig. Under 1990-talet rapporterades det att 20 % av all världens diamanter var av detta slag. 1998 förbjöds försäljningen av dem och idag antas att andelen minskat till 1 %.
Afrika står för 75 % av all världens diamantutvinning, men endast en tiondel av vinsten stannar kvar i landet. Det största företaget inom branschen är De Beers, som står för hälften av marknaden.  

Barnsoldater
Man tror att det finns omkring 300,000 barnsoldater i hela världen. Precis som i Blood diamond, händer det att barn kidnappas från flyktingläger eller sina hembyar. Därefter tränas de till att döda. Hjärntvätt och narkotika är vanliga metoder. De indoktrineras systematiskt till att döda. Eftersom vapnen med åren har blivit lättare till sin vikt och enklare att använda, är de inte så svåra för barn att hantera. Många barnsoldater är under 10 år. De är farliga därför att de inte vet vad de gör eller vilken skada de åstadkommer. Barn som blir soldater får fysiska och psykiska skador för livet.  

Annonser

Kommentarer inaktiverade.