USA:s tvåfrontskrig

Att utkämpa ett tvåfrontskrig är inte det lättaste, oftast misslyckas det. Det har man sett exempel på i historien. Tyskland försökte två gånger att kämpa på två fronter, det slutade alltid med total katastrof. Låg moral till bristningsgränsen och fruktansvärda dödssiffror. Just nu utkämpar USA ett sådant krig med trupper både i Irak och i Afghanistan. Det uppges att moralen inte är den bästa bland soldaterna, men dock hållbar. I Irak har tjänstgöringstiden förlängts från 12 till 15 månader. Det enda som hindrar trötta soldater från att lämna sin tjänst, är reglerna som förbjuder dem från att göra det.

USA har en s.k. frivilligarmé. Men jag frågar mig hela tiden hur frivillig den egentligen är. Det förutspås akut brist på officerare som kan leda den i kriget. Därför kommer antagningskraven till utbildningen att sänkas. Till exempel kommer inte gymnasieexamen längre att vara ett krav för att erhålla en högre grad. Kommer detta att förbättra kvaliteten på de antagna?

Det finns ingenting som kan vara farligare för en armé än dålig moral och bristfällig träning. Skall USA göra om samma misstag som under WW2, dvs. sätta fel folk på fel plats? Hur länge till klarar landet av att utkämpa ett tvåfrontskrig? Det återstår att se.

Annonser

One response to “USA:s tvåfrontskrig

  1. USA har redan förlorat kriget i Irak. Det tråkiga att ingen annan kan vinna, efterom lander nu är förrött.