Dödsmassaker på kinesiskt oljefält i Afrika

Igår tisdag dödades 74 arbetare vid ett oljefält i Etiopiens östra Ogadenprovins. Oljefältet drivs av ett kinesiskt företag och av de dödade arbetarna var nio kineser. Kidnappningar antas också ha skett. Bakom dådet ligger en lokal gerillagrupp som kallar sig ONLF (Ogaden National Liberation Front). Gruppen utgörs av medlemmar ur den muslimska somaliska minoriteten i Etiopien och har funnits sedan 1990-talet. Men den har endast utfört mindre räder mot regeringstrupper. Regeringen utgörs till större delen av kristna. Man har gjort antaganden om att gerillan uppmuntrats av konflikterna i Somalia och understötts av ärkefienden Erithrea. Etiopien har den största armén i regionen, och samarbetar med den amerikanska för att nedgöra extremistgrupper. Totalt deltog runt 200 män beväpnade med automatkarbiner i attacken. Oljeanläggningarna blev fullständigt förstörda. En talesman från gruppen uttryckte sig enligt följande efter dådet: Vi har flera gånger varnat de etiopiska och kinesiska regeringarna, de har inte rätt att borra efter olja där. Tyvärr är det ingen som har lyssnat på våra varningar, och vi måste försvara vårt territorium.

Detta var första gången en sådan här attack skedde i Etiopien. Det är vanligare i t.ex. Nigeria att rebelgrupper anfaller internationella oljebolag. Landet är i sig inget oljeproducerande land, men företag som kinesiska Zhongyuen Petroleum Exploration Bureau (ägare till oljefältet) har skrivit under avtal om exploatering. Både Etiopiens och Kinas regeringar fördömer dådet. Etiopiens premiärminister är upprörd över det som han beskriver som ”ett kallblodigt mördande av människor som engagerar sig för att utveckla landet”. Regeringen har nu satt in resurser för att gripa den beväpnade gruppen.

Under loppat av sex år har Afrika börjat genomgå en förvandlig, karta.jpgfrån en förlorad kontinent till en kontinent full av möjligheter. Detta tack vare dess rikliga naturresurser. Mycket pekar på att denna utveckling kan komma att hålla i sig. Bakom detta ligger Afrika nya asiatiska vän – Kina. Relationen har naturligtvis inte lämnats helt ifred. Speciellt i Europa har politikerna uttryckt både avundsjuka och oro över denna. Rädslan bottnar i att Kina skall använda Afrika som en slags språngbräda för att underminera västerländskt bistånd och intressen på kontinenten. Bilden till höger visar var Kina har köpt upp stora energitillgångar.

Men i Afrika är man mycket nöjd. Man ser äntligen en möjlighet att få börja arbeta med ”riktig afrikakina.jpghandel”. Ett ömsesidigt, långvarigt och vinstgivande utbyte, istället för att hela tiden vara beroende av osäkert bistånd från Väst. Därför välkommnas Kinas president, Hu Jintao, vart han än vänder sig i Afrika på jakt efter nya tillgångar åt hans engerislukande land.Tisdagens gerillaattack mot oljeanläggningen var därför ett mycket hårt bakslag.
Förra året omsatte Kinas handel med Afrika över 55 miljarder dollar, vilket översteg den summa som kontinenten tar emot i bistånd från EU. Därför är det inte konstigt att Afrikanerna är trötta på bistånd och vill se mer handel.
Vad som är än mer viktigt, är att Kina behandlar alla länder lika oavsett om de är fattiga eller små som Seychellerna.

Naturligtvis har inte samarbetet gått helt friktionsfritt. Massakern i Etiopien var inte det första dådet. I Zambia utbröt skottlossning när de lokala arbetarna fick veta att koppargruvan köpts av en kines. De kinesiska affärerna har inte heller bara innefattat naturresurser, utan även vapen. Dessa har sålts till både regeringar och gerillarörelser.

Vad ska EU göra när Afrika inte längre är intresserad av att göra affärer? Det kanske blir till att göra som Kina, se sig om i världen efter nya möjligheter.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.