Fortsatt motstånd mot Nato

natoneg.jpgEn intressant undersökning från Göteborgs universitet visar att svenskarna är fortsatt skeptiska till Nato. Undersökningen har studerat Nato-opinionen sedan 1994 och visar att andelen Natomotståndare fortfarande är mer än dubbelt så stor som andelen Natoanhängare. 22 procent anser att Sverige skall söka medlemskap i Nato. Även år 2005 var andelen 22 procent. 2004 var den 20 procent. Andelen som anser att Sverige inte skall söka medlemskap uppgick år 2006 till 46 procent, vilket var lika mycket som år 2005.

De mest Natopositiva partierna är Moderaterna och Folkpartiet. Men dessa har legat lågt i debatten. Under senare tid har debatten mest kretsat kring Isaf, för inte tala om Nordic Battle Group. Lite utrymme har lämnats år Nato. Vad beror detta på? Sverige är redan indirekt medlem i organisationen genom PFP, och har tagit ett starkt stegt in i EU genom NBG. Varför detta motstånd mot Nato?

Annonser

3 responses to “Fortsatt motstånd mot Nato

  1. Angående NATO kan det vara intressant att veta försvarsministern så sent som i måndags förra veckan godkände bytet av uniformsmärken för svenska soldater i Kosovo och Afgahnistan. Det nya märket består just av en stor NATO-stjärna samt texten NATO. Utanför stabsbygganden på Camp Victoria hänger för övrigt två stora NATO-flaggor…

  2. Intressant att höra. Så våra soldater kommer inte länge att bära de märken med KFOR och ISAF på? Eller? Det är två märken man bär antingen ett av de två förra, samt det med texten Sweden och tre kronor på.

  3. Det gamla märket med tre kronor finns kvar på vänster arm. Märket på höger axel kommer framöver däremot se likadant ut för både Kosovo och Afghanistan med undantag för en tilläggsbåge med just texten KFOR eller ISAF.