Yamato – En film om världens största slagskepp

yamato.jpgÅr 1945 led kriget i Stilla Havet mot sitt blodiga slut. Det japanska kejsardömet förde en modig och envis kamp mot alla odds. Den 7 april skickas samma år skickas dess sista hopp, slagskeppet Yamato mot Okinawa som invaderats av amerikanarna. Yamato var och är fortfarande det största slagskepp som någonsin konstruerats. Skeppet skulle aldrig återvända från Okinawa, liksom större delen av dess 3000 man starka besättning.

Yamato började byggas år 1937 och stod klart 1940, då pågick Andra Världskriget redan för fullt. Skeppet var så välkonstruerat att det ansågs osänkbart. Yamato var närvarande vid Midway explosion.jpg 1942 men hade ingen aktiv del i själva slaget. I slutet av år 1943 träffades hon av en torped som orsakade så stora skador, att det dröjde ända till april året därpå innan reparationerna kunde sluföras. Yamatos sista mission, att undsätta Okinawa var praktiskt taget ett självmordsuppdrag. På vägen dit blev skeppet upptäckt och attackerades av 386 amerikanska stridflygplan. Det blev en fruktansvärd strid som slutade med att Yamato detonerade i en våldsam explosion. Det krävde 8 bombträffar och 12 torpeder innan hon gjorde det. Av den närmare 3000 man starka besättningen följde 2,475 med henne ner i djupet och 269 överlevde. Sänkningen av Yamato avgjorde Andra Världskriget i Stilla Havet, några månader senare föll atombomberna över Hiroshima och Nagasaki vilket avslutade kriget.

Om denna sista strid har det gjorts en film i japansk regi – Yamato. Den blev en enorm succé när den visades i Japan. Framförallt de realistiska krigscenerna väckte uppmärksamhet. Men historien rör inte bara själva slagskeppet, utan även människorna bakom det. Man får följa både besättningens öde och de som blev kvar på land, vilka också fick känna av kriget.
Här är ett presentationsklipp med några utvalda scener. Det visar inte just striderna, men dock hur gigantiskt slagskeppet Yamato var.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.