Svensk f.d. FN-soldat i radioprogram

Fredagens avsnitt av radioprogrammet Karlavagnen handlade om temat ”Ånger”. Lyssnare fick frivilligt ringa in till programmet och berätta om saker de ångrat eller inte ångrat att de gjorde. En av dem som ringde in var Igor 42 år, som var en av de soldater som ingick i den första svenska bataljonen som åkte ner till Bosnien 1993. Idag ångrar han att han åkte ner, eftersom hans upplevelser satt sina spår och han har aldrig helt återhämtat sig. Han blev aldrig informerad om vad det egentligen var som han gav sig in på. Här är några utdrag ur samtalet.

Igor: Vi åkte ner, vi blev bemötta med kulor, det var det första som mötte oss.
Marcus: Hur tungt väger k’nslan av att ni var där för en god sak, i förhållande till det andra?
I. Det är det som känns så j**la meningslöst. Vi blev bespottade av dem därnere som vi försökte hjälpa.
M. Hur resonerar man då? Vad gör man då?
I. Vi kunde inte göra någonting, utan dom stod och kasta sten på oss, även om det var dom som vi försökte hälpa så var det dom som var emot oss. Både serber kroater och muslimer.
M. Då måste man drabbas av en enorm känsla av meingslöshet?
I. Ja, fruktansvärd meningslöshet.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
I. Det finns inte en enda man kan prata med om det här. Inte anhöriga eller någonting för de vet ingenting om det här….ja ja du har gjort lumpen…..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
I. Dom tog inte hand om oss någonting. Jag har varit hos en psykolog, men hon förstod ju ingenting ”jag har ju aldrig varit i krig, så jag vet inte vad jag skall säga” sade hon…..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
I. Det var inte värt att åka ner, inte ett öre!

Lyssna på hela programmet via den här länken

Annonser

6 responses to “Svensk f.d. FN-soldat i radioprogram

 1. Detta stämmer ju inte alls, vanliga människor var otroligt glada när vi kom ner där. Och glädjen som visades gav oss ännu mer en rejäl kick att verkligen göra något. Förmodligen var inte de lokala krigsherrarna så glada eftersom deras verksamhet stördes! Men att situationen var svår och mycket påfrestande för oss där nere är ju helt klart.

 2. Mja, Det är väl först och främst som så att det Igor upplevde, det stämmer 101%. Du känner inte honom och vet inte vad han upplevde, och då bör du verkligen knipa käft om vad som är sant eller inte i hans upplevelse. Håll dig till fakta!

  Vad du upplevde personligen är en helt annan sak, och kan mycket väl vara radikalt annorlunda från det som Igor upplevde. Det ändrar dock fortfarande inte på ovanstående.

 3. Klauk, det finns väl bara 100% i vår s.k. världsbild? Vet inte vad som störde dig i detta inlägg (vanliga människor?). Detta var mitt första inlägg i en blogg och så möts man av en sån meningslös motdialog av en s.k. expertvetare (?). Vi var tusen man därnere med helt olika bakgrund och personligheter. Jag möttes inte av något förakt från den lokala befolkningen, inga av mina kamrater därnere har sagt något liknande. Och vad är ”fakta” i en sådan här situation elller miljö egentligen? Alla av oss hamnade i mycket anspänd och svår situation, alla reagerade på sitt personliga sätt. Till sist snacket om (kamratstöd) att ta hand om varandra finns förmodligen inte? Myndigheterna skickade brev hem till våra anhöriga om att vara lyhörda och att lyssna på oss. Sanningen är att ingen av de anhöriga ville lyssna på oss eftersom den låg så otroligt långt från deras vanliga ”inskränkta” världsbild.

  Vänliga hälsningar.

 4. Hej Kenneth och välkommen till Militära Reflektioner! Så det är första gången du skriver på en blogg, roligt att det skedde på min.

  Jag ser också att du redan har träffat Der Alte PreuBer – Klauk. Nå, alla som följt den här bloggen en längre tid vet att han har temprament. Här spar vi inte på krutet.

  Än en gång välkommen.

 5. Touché Marie.

  Kenneth, en annan människas upplevelser kan aldrig vara något annat än hans egen sanning. Det enda tillfälle när du faktiskt kan gå ut och propagera för att det en person säger sig ha upplevt är felaktigt, vilket du gör med dina fem första ord, är när du har handfasta bevis för motsatsen. Jag dristar mig såklart till att tro att du inte har några sådana bevis! Jag tror att du försöker framföra din avvikande åsikt, men dessvärre gör du det genom att påstå att Igor ljuger för att förstärka dina egna argument. Vilket såklart i förlängningen betyder att det är du själv som ljuger. Inte nog med det, du försöker pådyvla andra din uppfattning med hjälp av en billig lögn. Metoden i sig är gammal och välfungerande (se bara hur kinesisk TV rapporterar om Tibet) , men fullkomligt oacceptabel i en kommentar-tråd och moraliskt förkastlig.

  Du får ha vilken åsikt du vill, det bekommer mig inte det minsta. Du kan även krydda den med banala sidhugg av typen ”s.k. expertvetare”. Men du kan inte förvänta dig att jag sitter stilla och ser på medans du brukar en lögn för att cementera din åsikt.