Hillary Clinton och Irakkriget

clinton1.jpgDet verkar som att amerikanarna på allvar har börjat tröttna på krig och önskar ingenting annat mer än fred. Till och med stödet hos Presidentens egen skara börjar mattas av. Men så är det inte heller långt kvar till nästa val. Blir nästa mandatperiod en fredlig eller krigisk sådan? Vem blir President och kommer han…..eller hon att verka för fred och ”Human Rights”? Just det ja, HON, ja. Vem om inte Hillary Clinton har jag i åtanke!

Hon har ju klart och tydligt uttalat sig om att hon vill sätta punkt för Irakkriget. Denna historia har alltmer börjat påminna om Vietnamkriget och Bush tycks likt sina föregångare från den tiden, vägra acceptera nederlag. Han kan fortsätta ett bra tag till verkar det som. Irak är ett land i splirror. De interna konflikterna frodas och civilbefolkningen är allt annat än trygg. Hur kommer efterkrigstiden att arta sig?

Har suttit och funderat på hur Hillary skulle behandla frågan om hon blev President. Krig har ju som bekant varit ”Men’s Businness” och inte ”Womens”. Men jag ser inte så på saken. Historien innehåller gott om exempel på krigiska kvinnor. Hillary Clinton gav sitt stöd till invasionen av Irak när det begav sig (och även Afghanistan). Nu vill hon att trupperna skall dra sig tillbaka. Jaså, så dags nu? Vem skall då bygga upp landet igen, vem skall se till att hålla de interna konflikterna i schack? Krig kostar pengar, det vet vi alla. Men också ”efterkriget” kostar en hel del. Vem betalar? Vad är efterkrig och vad innebär det? 

Läs även den intressanta kolumnen ”Tondöv Tornado” i dagens DN om Hillary Clinton.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.