Pentagon köper vapen efter sunt förnuft

fabrik.jpgI det senaste nummret av Businessweek står en helsidesartikel om de nya okonventionella vapen som Pentagon börjat köpa in. Syftet med inköpen, som till större delen sker från den civila sektorn, är att minska dödstalen bland trupperna som i dagsläget har nått 3,610. Pentagon har hittills förlitat sig på s.k. Hi-tech vapen, men går i allt större utsträckning över till Low-tech, dvs. vapen och materiel som kan vara helt improviserad och okonventionell. Vad som också kännetecknar dessa vapen, är att det är civilister som är hjärnan bakom dem och inte den traditionella vapenindustrin. Tidigare var det främst yrkesmördare etc. som vände sig till civila företag för att få de bästa vapnen.

Men nu har alltså US Army Rapid Equipping Force (REF) börjat använda sig av dessa civila experter. Ett av dessa företag är Beam of Light Technologies, ett tvåpersoners företag lokaliserat i en liten förort nära Portland. Företaget importerar tusentals gröna lasersikten (även röda men efterfrågan på de gröna har skjutit i höjden) från Taiwan. Soldaterna i Irak har upptäckt att de gröna lasersiktena är lättare att upptäcka än röda, och kan användas till att varna traffikanter att stanna vid checkpoints. Tidigare har man varit tvungen att skjuta varningsskott i luften, vilket ofta har lett till att vettskrämda förare gjort gasen i botten vilket i sin tur lett till att vakterna öppnat eld. Nu har dess vansinnesfärder minskat med 80 %, sedan man bytte rött mot grönt.
Kom bara att tänka på det rödpunktsikte som jag använder på min AK-4 enl. hemvärnsstandard. Det är svensktillverkat och köptes upp av US-Army för att användas i Irak, därför att det tydligen var världens bästa lasersikte.

bil.jpgVidare har vi företaget Force Protection Industries, som tidigare tillverkade höghastighetsbåtar, men nu slagit sig in på terrängbilar år US-army. Anledningen är att själva utformningen på båtens undersida, dämpar explosionerna från landminor. Observationerna gjordes förvisso redan för 30 år sedan, men det är inte förräns nu som man börjat uppmärksamma detta. Resultatet har blivit att företaget tillverkar tusentals terrängbilar med V-formade undersidor. Soldaterna i Irak uppges vara mycket nöjda med sina nya fordon,  dödsoffren har minskat.

För er som vill se fler av de nya okoventionella vapen som US Army använder sig av. Finns den här bildvisningen som heter ”Common-sense weapons to the rescue” med tillhörande faktatexter. Jag kan rekommendera er läsare att ögna igenom den. Man upphör aldrig att förvånas över människans uppfinningsrikedom.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.