Överste Bo Pellnäs i radio

I eftermiddags kommenterade Överste Bo Pellnäs sin debattartikel ”Dårarnas paradis” i Sveriges Radio. Med sig i studion hade han folkpartisten Allan Widman från Försvarsutskottet. Hela programmet kan återlyssnas här.
Det verkar som Pellnäs inte är positiv till NATO och menar att man måste betala en hög inträdesavgift. Hur hög den är eller skulle bli för Sverige nämns inte överhuvudtaget? Allan Widman menar att det finns god potential till att göra besparingar inte minst inom försvarsmateriel.

Skulle det bli billigare och bättre för Sverige att gå med i NATO, bli en del av den militära gemenskapen och få mer att säga till om? Inte minst vad gäller Ryssland om landet nu skulle bli ett hot i framtiden som Pellnäs fruktar? Är inte terrorismen ett angelägnare hot? När jag var i Moskva rätt så nyligen var det NATO och terrorsimen som diskuterades mest, ingenting sades om storskaliga invasioner. Nej, jag kan inte minnas att det talades om det. Stämmingen var också lugn och jovial bland oss ungdomar som var med. Pellnäs ord om ”Ungdomsgarde” känns lite främmande. Klart att en armé består av ungdomar, det är ju de som orkar mest. Det är som med vårt eget territoriella Hemvärn som sjunker i åldrarna. Det är tufft i det militära det vet alla som fått känna på det.

Annonser

3 responses to “Överste Bo Pellnäs i radio

 1. ”Pellnäs ord om “Ungdomsgarde” känns lite främmande. Klart att en armé består av ungdomar, det är ju de som orkar mest.”

  Han syftade på ungodmsorganisationen ”Nashi”, som är ett slags ungdomsförbund till det parti som stödjer Putin, dvs Förenade Ryssland. Vill man beskriva Nashi välvilligt så kan man väl jämföra dem med SSU. En av de viktigaste punkterna i deras program är att arbeta mot främlingsfientlighet, nazism och fascism. De brukar ordna mot-demonstrationer när nazister och kommunister demonstrerar.

  Sedan förekommer det en del anklagelser mot Nashi där de beskylls för både det ena och det andra, och föraktfult kallas för ”Putin-jugend”.
  Det var väl förmodligen det Pellnäs syftade på när han skrev att Nashi ger ”associationer till Hitlers SA”. Det där känns dock ganska grundlöst. Såvitt jag har sett så bygger anklagelserna mot Nashi på uppgifter från medlemmar av Nazbol (Nationalbolsjevikerna), och det är ju individer som jag inte skulle förlita mig på – dels för att de är politiska rivaler, och dels för att Nazbol består av rätt så knasiga invidider, med en ideologi som kombinerar nazism och kommunism (!).

  Det blir ju också liiiite konstigt att beskylla en organisation som demonstrear MOT nazism för att likna ”Hitlers SA”. Så hur tänkte Pellnäs egentligen?

  En del formuleringar i Pellnäs analys är lite lustiga, i sin strävan att koka soppa på en spik. Kolla till exempel fomuleringen som säger att ”ungdomsgardet” Nashi är:

  ”fullt kapabelt att vid behov rikta aktioner både mot utländska ambassader och inhemska oppositionsföreträdare.”

  De här ”aktionerna mot utländska ambassader” som Nashi är ”kapabla till”, det handlar alltså om att de under några dagar stod och demonstrerade utanför Estlands ambassad. De stod visst i vägen för en bil, och jag tror att de också vid något tillfälle bröt av backspegeln på en bil.

  Ja, jösses vilken kapacitet. 🙂

 2. Jaså det var frågan om det….då är jag med på noterna igen. Det var verkligen full fart på bloggarna igår angående Pellnäs debattartikel i Svd. Själv satt jag och läste spökhistorier från Kreml i DN och fick höra om detta på radio. Uppfattade endast det gamla vanliga ”ryssen rustar” och sen ungdomsgarden.
  Där ser man hur tokigt det kan bli, speciellt när det gäller Ryssland…..

 3. Ora pro nobis

  Man kan misstänka att Nashis aktion mot Estland var ett sanktionerat brott mit 1963 års Winkonvention. Det gör det lite allvarligare. Hur charmerande Nashis engagemang mot främlingsfienlighet än är haltar jämförelsen med SSU i så motto att det inte finns NGO-registreringslagar som i praktiken gör dem allenarådande i sin branch. En viktigare skillnad är att Sverige har ett demokratiskt styrelseskick medan Ryssland inte har det.

  Jag rekommenderar en titt på förjande länk:

  http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=22&country=7258&year=2007

  Jag citerar inledningen:
  ”In 2006, the Kremlin continued to infringe on the rights and liberties of Russian society. New legislation on terrorism and extremism contained formulations so vague that critics fear it could be used against the Kremlin’s political opponents as well as its ostensible targets. The assassination of investigative journalist Anna Politkovskaya silenced the most tenacious critic of the government’s Chechnya policy, while the murder of Russia’s top bank regulator highlighted the dangers of efforts to clean up corruption in this crucial sector of the economy. The authorities’ continuing campaign against nongovernmental organizations (NGOs), particularly those with foreign funding, curtailed the activities of human rights groups, and fine-tuning of the electoral laws made life more difficult for opposition parties. Russia’s official crackdown on Georgians living in the country led to accusations of selective application of the law against specific ethnic groups.”

  ”Corruption throughout the government and business world is pervasive, and Putin has identified his lack of progress on this issue as one of his greatest failures. In fact, Putin’s anticorruption efforts are selectively applied and have often targeted critics and potential political adversaries.”

  ”New laws on combatting terrorism and extremism further opened the door for abuses of civil liberties. A new counterterrorism law includes vague formulations that allow for the banning of any organization that justifies or supports terrorism. Amendments to the law on extremism expand the definition of extremist activities to include slandering a government official in the performance of his duties. Likewise, a new law bars parties from contesting elections if one member is convicted of extremism.”