Putins onda cirkel

putin2.jpgI dagens DN återfinns en huvudledare med rubriken ”Spökrösten i Kreml”. Det är inte den första skrivelsen jag läst där Putin framställs som en slags tyrannisk envåldshärskare. En ny tsar som bara vill ha makt, makt och åter makt. De som vill annat tar han livet av.

Är det verkligen så att Putin ensam är roten till det onda? Ensam är inte stark, det går inte att vara ensam herre på täppan under en längre tid. Allra minst i Ryssland där en president traditionellt måste hålla sig väl med sina närmaste, inte minst de som hjälpte honom till makten. Så är det även i USA, Kina och Afrika samt många övriga länder. Jag läste idag att Tom Hanks sponsrar Hillary Clinton. Vad kommer han att kräva av henne i gengäld när hon eventuellt blivit president. Ingenting är gratis här i världen. Vilket pris har Putin fått betala eller kommer att betala? Han må vara en spökröst, men vilka spöken fladdrar kring honom i en ond cirkel (om man nu vill beskriva den som så)?

Är han verkligen en svaghet för Ryssland bara för att han anses vara en politiker från det förflutna? Men Ryssland är som det alltid har varit, så det är nog ingen större fara. Är Gasparov bättre som president, han som har sagt att han försöker se världen i ”schacktermer”, eller Zhirinovskij? Allt kan hända inför nästa val. Men det flesta ryssar är väl vana vid det mesta vid det här laget och vet vad som gäller. Eller vad säger ni?

Annonser

4 responses to “Putins onda cirkel

 1. Erik W Oldenburg, Ph.D.

  Re. your Lead Editorial, ”Spökrösten i Kreml”,
  of July 18th, 2007, please make the author aware of the fact that the classical expression
  (s)he makes use of should read ”Söndra och härska”, – not the other way around.
  Just check Ludvig XI of France: ”Divide et impera”, Prosper Merimeres Chronique,
  c:a 1475.
  If you use classical expressions – please quote
  them correctly!

 2. Helt korrekt Erik W O, det heter söndra och härska av en viss anledning. Det är en taktik att först ställa till med kaos och sedan ta chansen att utöka sin makt. En annan variant är ”ordo ab chao” ordning ur kaos på latin. Detta är en gammal klassisk takitik som har använts av hemliga brödraskap sedan urminnes tider. Intressant är också att ledarförfattaren använder termen världsordning. Även detta med den nya världsordningen (New World Order) är ett klassiskt mål för dessa hemliga maktstrukturer.

 3. ”Är Gasparov bättre som president, han som har sagt att han försöker se världen i “schacktermer”, eller Zhirinovskij?”

  Kasparov har hela tiden sagt att han inte ämnar ställa upp i presidentvalet. Och även om han skulle göra det, så skulle han vara chanslös, eftersom de allra flesta ryssar hyser djup misstro mot honom och inte skulle rösta på honom.

  Zhirinovskij ställer säkert upp, men även han är chanslös. De allra flesta ryssar tycker att han är en pajas. Dessutom ÄR han ju en pajas, så han lär aldrig få mer än ensiffriga procentsatser.

  Valet kommer att vinnas av någon av herrar Medvedev eller Ivanov, alternativ någon liknande politiker som dyker upp under de närmsta månaderna. Möjligen kanske finansminster Gref kan lyftas fram.

  Personligen tror jag nog att det blir Ivanov, och det blir nog bra med honom. Han är ju ungefär som Putin. 🙂

 4. Visst är Жириновский eller Zhirinovskij som det heter på svenska en märklig figur…..kolla bara på den här videon.