Guldgruvan Försvaret

Debatten om Försvarets pengar rasar vidare sedan Almedalsveckan. Tongångarna verkar irriterade på sina håll. Det kan man förstå, knappt har Försvaret hämtat sig efter den förra ”pärsen” med 2004 års beslut förrän nästa smäll kom som en blix från klar himmel.
I DN:s ledare ”Lättsinnet regerar” uttrycker sig Generallöjtnant Jan Salestrand enligt följande ”Jag känner viss förvåning över att ingen dialog har förekommit om vilka konsekvenserna skulle bli”. Han fick höra om planerna via media.

Har man inte pratat igenom saken ordentligt? Har loket dragit ifrån vagnarna? Kanske, kanske inte. Men ledaren fortsätter vidare: ”Kritiken mot Anders Borg är milt formulerad. Men i sak är den både hård och berättigad. Försvaret är ingen helig ko, satsningarna på stridsflygplanet Jas har exempelvis varit ett militärt och ekonomiskt slöseri i mångmiljardformat.”

Så Försvaret kunde alltså ha varit bättre och billigare för länge sedan och lämnat ifred? Men det satsades alltså på fel saker? Eller? Vi har tydligen inget infanteri att tala om. Men en mängd stridsvagnar och JAS-flygplan som kostar ofantliga summor. Till vilken nytta? Kan man verkligen lita på dessa vapenslag i krigstid? I krig är det ju vissa saker som förbrukas snabbare än andra. Några av dem är proviant, såpa, medicin och bränsle….just det ja, bränsle. Utan bensin, olja och diesel så stannar allt pansar och flyg av. Det är väldigt svårt att få fram bränsle i krig såvida man inte har enorma reserver att tillgå. Men infanteriet kan hålla på väldigt länge och slåss. Det har man sett genom århundradena.  

Står det alltså mellan ett billigt och bra Försvar eller en politikernas guldgruva?

Annonser

2 responses to “Guldgruvan Försvaret

  1. Antalet stridsvagnar är 100 st resten är 280 st tyska vagnar som vi hyr till 2008.
    Att slåss med infateri som åker cykel eller går är inget alternativ , utan stridsvagnar och pansarfordon är armen helt tandlös och kan eg aldrig användas tiill annat än korta uppehålls strider och kan aldrig slå en fiende .