Hur skall USA dra sig ut ur Irak?

amerikasoldater.jpgSedan en tid tillbaka har USA:s närvaro i Irak fått allt hårdare kritik. Alltfler vill se att UA Army lämnar landet för gott. Men en eventuell ”pullback” är inte så lätt. I senaste utgåvan av Time tas problemet med ett tillbakadragande upp utförligt.

Bland de vanligtaste svaren på frågan ”Vad blir nästa steg i Irak” finns två stycken. Det första säger att USA skall lämna landet så fort som möjligt och låta Irakierna ta över kontrollen. Argumenten för detta scenario är dels att al-Qaeda skulle få svårare att rekrytera medlemmar, dels att USA skulle spara 10 miljarder dollar per månad i krigsutgifter. Det andra alternativet är att fortsätta kriget så länge som möjligt. Om USA drar sig tillbaka nu kommer det att utlösa blodbad och terrorister får fritt fram.

Inget av dessa svar tycks göra en klokare. Det verkar som att vad USA än gör, kan vad som helst hända. Men en fråga som till stor del kan besvaras är: Hur skall US Army lämna Irak på bästa sätt?

Att dra tillbaka en hel armé är inte det lättaste. Det är ingenting som görs bara sådär hux flux. Lite förenklat kan man säga att en armé är som mest sårbar vid åtminstone två tillfällen. Dels när den slår läger och dels när den river läger. När US army river sitt enorma läger i Irak efter fyra års närvaro, kommer den att ha många ögon på sig och vara utsatt för alla möjliga risker. Det är  ingen liten massa som skall flytta sig mot kusten. Flera miljoner ton skall sättas i rörelse mitt i hettan.

Totalt tjänstgör 160,000 amerikanska soldater i Irak. De är utspridda på 15 infanteribaser och 16 flygbaser runt om i landet med tillhörande förråd av olika slag. Till detta kommer också de 45,000 fordonen. Dessa är av olika tyngd och klass. 24000 terrängbilar, 1237 stridsvagnar som väger flera ton vardera, 3,282 lastbilar och 912 trailers. Sen har vi flyget med alla hundratals helikoptrar. Det rör sig om en minst 160 km lång bensin och dieselslukande konvoj. Ja just det, soldaterna måste också konstant ha vatten annars törstar de ihjäl.

För Sovjet tog det nio månader för alla dess 120,000 soldater att lämna Afghanistan. Detta kostade dem över 500 man. USA skulle behöva minst tio månader eller mer för att dra sig ur Irak. Arbetet kommer sannolikt att försvåras av det överhängande terroristhotet. Man räknar också med att tusentals civila kommer att försöka ta sig ut, medan soldaterna packar ihop. Till detta kommer också alla de 50,000 ”contractors” , som arbetar i landet med bl.a. säkerhet och återuppbyggnad.
Men en sak kan säkert konstateras: att ju fortare US Army försöker dra sig ut, desto större blir farorna. Som tidigare nämnt förlorar trupper som drar sig tillbaka fokus på fienden och blir lätta måltavlor.

Annonser

5 responses to “Hur skall USA dra sig ut ur Irak?

 1. Likdant gäller ju för deras supplyline nu som till största delen kommer från kuwait via Basra landsvägen. Flertalet analytiker hur sårbara amerikanarna är om någon skulle gå till angrepp på allvar där.

  Tillbakadragandet sker väl gradvis när och om det kommer. Men gissningsvis finns det amerikanska trupper i Irak även efter 2010. Det är ju fortfarande igen som hittat någon permanent lösning för stabilitet i regionen.

 2. Jag uppmärksammade en artikel häromdan där kontentan var att det inte finns någon (militär) anledning alls att dra sig ur nu, eftersom man håller på att få ett klart övertag och man pressar terroristerna hela tiden.

  Samt, att det är en sak att media inte rapporterar om framgångar…

  http://kaffepaus.wordpress.com/2007/07/24/framgangar-i-irak/

 3. Personlige tycker jag väl för tillfället att frågan är om USA ska dra sig tillbaka från Irak? isåfall blir ju frågan hur man ska dra sig tillbaka en senare fråga.

  Men när ett tillbakadragande närmar sig så skall det bli väldigt intressant att ser hur amerikanerna löser detta problem.

  // Klawitter

 4. Jag är tveksam till om de kommer att dra sig tillbaka. Nu sitter de där de sitter, med en gigantisk armé som inte flyttas hursomhelst. Jobbet är inte slutfört och USA vill väl som med Vietnam ”get the job done”. Kosta vad det kosta vill. Vietnamkriget slutade inte bara för att man bytte president, ja, en blev ju mördad också. Jag brukar kalla Vietnam för Asiens 30-åriga krig, för det var just en så lång blodig historia.

 5. Det vore en katastrof om USA drar sig ur Irak. Jag var emot invasionen och anade att det skulle gå ungefär så illa som det gjort. Det sämsta man kan göra i detta skede är att dra sig ur. Gör man tror jag lätt att terrorismen och instabiliteten kommer att sprida sig över först Mellanöstern och sedan när Israel blivit ordentligt indraget, även över Europa. Nu är det bara att gilla läget och få jobbet gjort. Jag är otroligt tacksam att amerikanerna tar tag i denna otacksamma uppgift.