Irak och Afghanistan fortsättningen?

refugees.jpgVarje dag möts man av rapporter om kriget och våldet i Mellanöstern. Det är dock svårt att bilda sig en helhetsuppfattning mellan alla bomber och våldsscener. Men i dagarna har det kommit siffror om civilbefolkningen i Irak. Man beräknar att åtta miljoner irakier är i behov av akut nödhjälp. Av dem saknar 70% rent vatten och 15% får inte äta tillräckligt. Andelen undernärda barn har ökat och är nu 28%. Av hela befolkningen är 50% arbetslösa.
Arbetet med att försvåra de mest utsatta, försåras av det ständiga våldet och många hjälporganisationer har flytt landet.

I Afghanistan har konflikterna mellan etniska minoriteter och stammar trappats upp. Grunden för dessa är den svåra bristen på vatten. Vattenbrist är ett svårt problem i många delar av landet. Situationen förvärras ytterligare av miljontals återvändande flyktingar vilka också behöver vatten.
Afghanistan skulle inte behöva lida brist på vatten. Regnvatten finns i riklig mängd, fast uppe i bergen. Av denna mängd lyckas bönderna bara utnyttja mellan 12-15%. Resten rinner ut i den södra öknen eller till grannländerna. Dessa ser helst inte att Afghanistan försöker ta till vara på vattnet eftersom även de har brist på det.  

Samtidigt står det att läsa hur USA sänder sina topp-ministrar till Saudiarabien för att förhandla vapenaffärer. Styrkorna i Irak kommer sannolikt att stanna där de är längre till. Att börja flytta dem skulle ta lång tid och vara ytterst farligt och mödosamt.

Mycket tyder på att kriget i Irak kommer att fortsätta länge till. I Europa hade vi en gång i tiden ett 30-årigt krig som många mindes med fasa många år efteråt. Kontinenten blev sig aldrig lik igen. Vietnam fick vänta på fred i 30 år och nu har vi Irak. Är det början på ett nytt 30-årigt krig vi ser? Eller det kanske började för länge sedan?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.