Folkets Befrielsearmé – den nya militära supermakten?

kinasoldat.jpgThe People’s Liberation Army (PLA) is investions heavily to give China the military muscle to match its economic power. But can it begin to rival America?

Så börjar det hela fyra sidor långa reportaget i The Economist som uteslutande fokuserar sig på Kinas militära potential och upprustning. Det senare har gått så fort fram och med så lysande resultat att Pentagon nervöst börjat skruva på sig. I sin senaste årsrapport till Kongressen, går det helt tydligt att läsa några varnande ord efter 2006 års observationer att ”Among major and emerging powers, China had the greatest potential to compete militarily with America”.

Under veckan fyller Folkets Befrielsearmé hela 80 år. Utveckligen från dess allra första början (då armén bestod av outbildade bönder i hastigt improviserade uniformer och gevär i händerna) till idag har varit enorm. Sedan år 1980 har Kina köpt fyra stora hangarfartyg, varav fyra kommer från forna Sovjet. Den fjärde köptes i Australien men är ursprungligen tillverkad i Storbritannien med början under WW2. U-båtar finns det gott om och de kan gå långt ut i Stilla Havet. En av dem kom faktiskt den amerikanska flottat tätt inpå livet utan att bli upptäckt. Moderna missiler, handeldvapen och mycket annat har köpts in i riklig mängs. Den främsta handelspartnern är Ryssland. Enligt Pentagon importerade Kina vapen för 11 miljarder dollar mellan år 2000 och 2005 bara från Ryssland. Flygvapnet är också väl tilltaget. Idag uppgår det till 1,550 jaktflygplan, 775 bombflygplan och 450 transflygplan.
Sannolikt kommer siffrorna att stiga inom den närmaste framtiden. Kinas militära budget har ökat kraftigt och förväntas fortsätta att göra så.

kinasoldatertjej.jpgMen frågetecknen kring PLA är många och svåra att få bukt med. Kinas Försvarsmakt är en av världens mest sekretiva, det är näst intill omöjligt att få reda på fakta om den. Som exempel kan man ta att det inte finns någon hemsida att tillgå. Den som finns drivs inte av Kinesiska regeringen, utan av frivilliga i England.

Att ha stora, fina och moderna vapen i mängder är en sak, men det är en helt annan att kunna hantera dem. Kan PLA göra det? Finns det god koordination mellan de olika vapenslagen flotta, flyg och armé? Är moralen god bland soldaterna? Hur ser träningen ut? Är officerarna välutbildade? Hur är det med korruption?
Kina har förvisso deltagit i fredsbevarande operationer i bl.a. Libera och Kongo. Men de förband som sändes iväg var enbart ingenjörs och transportförband. Alltså inga stridande.
Den enda nation som hittills fått djupare insikt i PLA är Ryssland. För två år sedan samövade de båda ländernas armér på storsklig nivå. Ett av de främsta syftena med detta var sannolikt att skrämma Taiwan.  Men nu börjar man även att skrämmas med USA.

PLA är också hårt kontrollerat av Kommunistpartiet. Generaler och lägre officerare har hela tiden spioner över sig som kontrollerar att de är lojala. Partiet vill ogärna förlora kontrollen över de beväpnade styrkorna. Men samtidigt har militären relativt stor handlingsfrihet. Korruptionen finns givetvis, men regeringen låter den till stor del vara.
Har man som mål att bli en ny supermakt, gäller det nog att känna ens inre begränsningar och hålla sig inom dem.

Men så fyller ju också Folkets Befrielsearmé år….. Då kanske man kan passa på att gratulera med en liten födelsedagspresent, eller hur? Vad sägs om en musikvideo?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.