Värnpliktiga hoppar av

jaeger.gifFörsvarsmaktens hemsida går det att läsa att under förra omgången avbröt 15% sin värnplikt. Det är en markant ökning jämfört med hur det varit tidigare. Det är inte exakt säkert vad avgångarna beror på. Men hälsoskäl är troligen den främsta orsaken. Motivation antas vara en annan. Det märks tydligt inom förbanden. I topp ligger Livgardet med över 20%, därefter följer I19 med 17%.

Men så har värnplikten blivit mycket tuffare om man jämför med hur det var när min ”farsa” fick marschera många mil med bössa på axeln. Jag kommer ihåg att jag läste en artikel med rubriken ”Från 91:an till Rambo” för några månader sen. Men kommer inte ihåg var jag läste den. Hursomhelst stod budskpaet klart. De fysiska kraven för en soldat idag, är många gånger högre än förut. En värnpliktig måste i princip ha järnfysik. Man har emellanåt hört från hälsogurus, att konditionen inte är den bästa bland ungdomar nuförtiden. Naturligtvis blir det svårare för kvinnor som vill göra värnplikt och eventuellt satsa på en karriär som officerare, att klara de ökade fysiska kraven. Men som sagt, ingenting är omöjligt, det handlar om hård självdisciplin och hård träning. Det gäller förståss båda könen. Men det finns Rambos även bland kvinnor, det vet jag.

Frågan är om avhoppen kommer att bli större eller mindre under det här året. Vad tror ni?

Annonser

12 responses to “Värnpliktiga hoppar av

 1. Är verkligen Rambo den soldat som behövs i en modern militär miljö med UAV:er och GPS-styrda granater? Vore inte Dilbert ett bättre val?

 2. Dilbert, alltså den där trista tecknade kontorsnissen? Menar du att han har mer hjärna att klara av modernt krig än biffiga Rambo?

 3. Skitsnack.Sen 60-talet har de värnpliktiga och befälen blivit mycket vekare.

 4. Scott Adams avser att kontorsnissen skall vara ett tekniskt snille. Humorn i serien går ut på att storföretagsmiljön inte kan ta till vara hans kompetens.

 5. Jag tyckte serien innehöll så mycket omotiverat bråk och slagsmål, humorn var också trist för mig. Ungefär som serien Ernie, har aldrig fattat vad den går ut på. Knappast något att skratta åt under kafferast på jobbet.
  Läser du mycket serier Ora pro Nobix?

 6. Bara Dilbert.

 7. Får man fråga varför? Bara Dilbert….inte ens 91:an?

 8. Det har blivit en vana att surfa in på dilbert på morgonen när jag kommer till jobbet. 91:an kan vara rolig den också. Min frisör håller sig med den.

 9. En och annan Dilbert lär nog behövas. Och en och annan Rambo (notera dock – militärhistoriskt – att Sylvester Stallone aldrig gjorde militärtjänst….) En tjugoåring kan oftast bygga muskler, men sällan tillskansa sig goda ledar- eller andra efterfrågade egenskaper.
  Att Kattbert – ond personalchef – numera jobbar åt FM torde dock stå klart.
  91:an har idag knappast ngt med det militära att göra, och dessutom har jag slutat gå till frisören – det räcker med putstrasa.

 10. Det stämmer Major, Stallone gjorde aldrig militärtjänst. Det gjorde inte heller John Wayne, men gjorde många krigsfilmer och spelade stora hjältar ändå. Vad skall man tro?

  Skulle du kunna berätta lite mer om 20-åringar och ledaregenskaper? Vad är det som gör att de inte kan tillskanska sig dessa?

 11. Alltså Major! Jag kan bara inte låta bli att säga detta. Jag blir lite avundsjuk på dig som bara behöver en trasa. Själv skall jag till frissan på lördag och sitta där några timmar i stolen. Javisst! Så lång tid tar det för en dam att piffa upp sig inför hösten! Speciellt för mig efter sommarens alla äventyr, jag ser ju bara för hemsk ut just nu. Det är mycket hår som skall gås igenom. Du behöver bara läsa igenom den hör bloggen så förstår du vad jag varit med om.
  Sen är det inte 91:an min frisör ger mig att läsa medan jag har den där varma kupan över huvet. Utan det blir damtidningar.

 12. Marie, Du läser in litet för mycket i det jag säger. 20-åringar kan visst vara dugliga ledare, men min mening är att det är lättare att träna muskler – eller andra inlärbara färdigheter – än att skaffa sig ledaregenskaper, en till största delen medfödd egenskap. Dvs, i stället för att ta en vältränad specialist och träna honom till chef, bör man ta en individ med de ledaregenskaper man eftersträvar och utbilda denna i de övriga färdigheter som krävs.
  Vi andra – icke medfödda ledare – får lära oss ”trupptrix” och hur man inte gör bort sig som chef…
  Kanske John W inte gjorde militärtjänst, vad har det för betydelse? Han tjänade sitt land på ett annat sätt, SS tjänade bara sig själv. Begreppet ”Rambo” hör för övrigt till de mest missförstådda (förmodligen på ngn slags projektionseffekt av Rambo II, III etc ad nauseam). Rambo lanserades som typexemplet på den amerikanske vietnamveteranen – spoiled goods, fattig, skabbig, anti-social och livsfarlig. En f ö hopplöst förljugen bild: veteranen har bättre värden än motsvarande icke-tjänstgörande amerikaner i nästan alla aspekter. Lägre självmordsfrekvens, bättre utbildning, medelinkomst, högre förvärvsfrekvens, etc. Inga Rambo i försvaret, således. Jag rättar till.

  Till sist: tidsmässigt må putstrasa vara en fördel. Vad jag kan se av by-line, blir Ditt resultat betydligt mer estetiskt tilltalande… 😉