Höstens bekymmer

Så börjar sommaren lida mot sitt slut och semestrar, sommarjobb och annat lämnas bakom en. Solen har sin gång och en mörk höst är på väg. Under den här sommaren har turerna kring vår Försvarsmakt varit många. Bilden var tidvis inte klar mellan alla ordstrider. Men Överbefälhavarens ord som går att läsa i DN, presenterar en bild som visar det som kanske kommer att bli höstmörkrets sysselsättning. Han varnar för att det kommer att saknas 400 miljoner kronor nästa år. Detta samtidigt som det varit så mycket tal om att minska budgeten. Behövs det mer eller mindre? Hur ser ekvationen ut?

”Militärens största bekymmer är den akuta bristen på officerare. Den har redan lett till att 614 värnpliktiga, som skulle ryckt in i januari nästa år, fått kontraorder och ska stanna hemma. I sin redovisning skriver ÖB att för många officerare och civilanställda, som behövs för verksamheten, slutat i år. Det har lett till ”en besvärande vakanssituation” vid vissa förband.”
Totalt är det 648 civilanställda och 530 yrkesofficerare lämnat Försvarsmakten under första halvåret. Det rör sig om pensionsavgångar eller egen begäran om uppsägning. Bland den civila personalen är det förutom egen begäran även arbetsbrist som uppges som orsak. Det av av den orsaken som hundratals värnpliktiga inte får rycka in. Nu är nästa utmaning att snabbt ersätta alla avgångar.

Pengar och personal. Höstens bekymmer?

Men det finns ljus även i mörker. På Försvarsmaktens hemsida går att läsa följande:
”Sverige fortsätter att ligga i framkant inom teknikområdet, där utvecklingen av det nätverksbaserade försvaret, (elektroniskt system för avancerad inhämtning och vidarebefordrande av information) fortskrider i förutspådd takt.”

Och så har vi ju Nordic Battle Group……som har haft en ”Illuminated Summer”.

Annonser

6 responses to “Höstens bekymmer

 1. Nisse med kavajen

  Det här med nätverksbaserat försvar verkar intressant, tycker jag. Det behöver ju inte bli så blodigt och gyttjigt, om man stannar framför datorn. Och maten är i allmänhet bättre på hemmafronten, och fr a serveras den i tid. Hur många är vi inte som gång efter annan har svurit åt den bombade koktrossen i fält? Nog föredrar jag också att äta på porslin hellre än i snuskburken. Lovande utveckling!

 2. Ja, en armé marscherar på sin mage. En bombad koktross är en total katastrof. Jag försökte skriva om NBF i ett inlägg. Men det är svårt.
  https://militarareflektioner.wordpress.com/2007/03/31/natverksbaserat-forsvar/

 3. För att äta på porslin så behöver man inte vara på hemmafronten.

  Fick höra av en som jobbar på P4 om hur en major besökte en av deras övningar och stannade för att äta en bit. till deras stora förvåning så plockar han fram porslintallrik, gaffel, kniv och glas och börjar utspisa.

  Påminner om svunna tiders officerare som reste ut i fält med hela kökstrossen och sitt egna sovrum på släp.

  Detta var lite OT men men…

 4. Va sjutton!? Det låter väldigt opraktiskt, porslin går ju lätt sönder.

  Jag har hört historier om officerare som släpat med sig husvagnar ut i fält. Så det verkar inte vara så stor skillnad från hur det var förr i tiden. Bara dom inte glömmer att kamouflera dem, så är det nog OK.

 5. DEN majoren har jag inte hört talas om, Klawitter. Var han månne från Höga Kvarteret?

  I den grå forntiden, när vi hade brigader, ingick faktiskt en husvagn till brigadchefen att sova i (och ha möten i, säkert). Kan det ha varit där Du hörde det, M? Du studerar ju militärhistoria ;-).

 6. De har jag läst om, Major…..och tiderna tycks inte förändras det minsta. Det har ju både jag och Klawitter fått höra.

  Förresten, en fråga….vad är ”grå forntid” för dig Major? Eftersom du skrev att du endast behöver putstrasa till ditt hår, utgår jag från att du tjänstgjort länge inom Försvaret.