Sverige ensamt är starkt?

swenat.jpgIdag skriver Överste Bo Pellnäs på Svd:s Brännpunkt om vårt säkerhetspolitiska läge. Han har rätt i mycket men inte allt.
Varje generation har sin syn på saker och ting…ja det är sant, det går inte att förneka. Så har det ( bild redigerad av bloggaren) alltid varit i historien och kommer så att förbli. Se bara på min generation, vi hade inte vuxit klart innan Kalla Kriget led mot sitt slut. Andra Världskriget och Koreakriget har vi inte fått uppleva. Vi har bara framtiden för oss.

Att vissa årskullar saknar historiska kunskaper har han också delvis rätt i. Jag kan bara tala av egen erfarenhet. Den undervisning vi fick i min skola var bristfällig. Faktum är att ibland var det så att jag undervisade läraren eftersom jag var kunnig i historia. Det är precis som eleverna idag lär upp sina lärare i data. Översten har rätt ”man kan ju surfa på nätet”….det gör jag hela tiden och chattar med mina historieintresserade vänner runt om i hela världen. Vi är i alla åldrar och har inte samma syn på vårt förgågna eller den tid vi lever i, vi tror på olika saker, vi har olika yrken och visst…..vi grälar ibland med varandra, men vi är vänner för det.

Att historien inte skulle vara en mall för bedömning av dagsaktuella händelser kan man orda om i timmar om inte dagar. Somliga återvänder till det förgågna oftare än andra. Kanske beror det på i vilken utsträckning historien påverkat en själv eller ens släkt. De som till exempel var med om Andra Världskrigets bombkrig, fasor, svält, sjukdomar, förnedringar och död glömde aldrig det. Den som sett sin mor, far, farföräldrar, syskon och vänner försvinna i krigets brinnande och morbida inferno glömmer det aldrig. Att förlåta är en sak, men att glömma en annan. Ett krig påverkar inte bara den generation som lever mitt i det, utan även de efterföljande.

Jag citerar Överste Pellnäs ”Men det finns många lärdomar som är relevanta även för dagspolitiken. Historia och klassisk litteratur lär oss att människan inte har förändrats de senaste fyra tusen åren. Det gäller i frågor som rör makt, pengar, hat, kärlek eller fysisk överlevnad. Men också då människor handlar utifrån ­moraliska övertygelser, religiösa, humanistiska eller politiska. I modern tid finns ett hav av erfarenheter från Weimarrepublikens undergång att ställa i relation till Rysslands utveckling under Jeltsin och Putin.” Nej, vi lär oss inte av historien. Det vet alla som har studerat den, hela tiden kastas ohyggliga nattsvarta sanningar rätt i ansiktet på en. Det gör ont och tidvis blir man mörk och bitter på världen. Efter Första Världskriget blev världen från att i princip lovordat kriget, pacifistisk som aldrig förr. En hel ung generation hade dränkts i blod. Man sa ”aldrig mer krig” men man skall aldrig säga aldrig. Historien i sin sanna form är hänsynslös, vi kan gå längre tillbaka än mellankrigstiden och Weimarrepubliken för att hitta sorgliga erfarenheter….Jag citerar Översten igen ”Tjecker, polacker och finländare har alla lärt en ohygglig historisk sanning. I nödens stund står man ofta ensam och måste lita till egen kraft.”
Ja, alla dessa fick stå ensamma när fienden kom, inte minst vår granne Finland. Men Finland hade inte behövt stå ensamt, Sverige och andra kunde ha kommit. Sverige stödde inte heller Danmark under krigen på 1800-talet när tyskarna attackerade, man var ju rädd för ryssen. Här hade ett NATO varit fint. Lär av dessa länder, lär av våra nordiska grannländer som stått oss nära i tusen år, lär av historien för en gångs skull. Ensam är modig måhända, men inte stark…..enade vi stå, splittrade vi falla.  

Annonser

One response to “Sverige ensamt är starkt?

  1. Pingback: Top Posts « WordPress.com