En kinesisk hjältesaga

cunrui2.jpgDong Cunrui (1929-1948) blev som ung tonåring medlem i Kommunistpartiet och tog kort därefter värvning i Folkets Befrielsearmé. Under det blodiga och våldsamma inbördeskriget i Mittens Rike mellan kommunister och nationalister (1946-49), blev de förras styrkor blockerade under en framryckning. Dong Cunrui räddade anfallet genom att springa fram med en laddning och spränga sig själv och bron med fiendena i luften. Han blev 19 år gammal.
År 1963 förklarades Dong Cunrui som den idealiska hjälten för soldaterna i Folkets Befrielsearmé. Fortfarande betraktades han som det på 1990-talet.
1955 gjordes en film om honom och hans bragder. Av en ren slump lyckades jag komma över filmen. Jag har aldrig sett en allvarsammare, ivrigare och mer principfast hjälte i någon krigsfilm. Det är så långt ifrån det typiska ”reluctant hero” ideal som amerikanska krigsfilmer presenterar. Ta en titt på slutscenen i filmen så förstår ni kära läsare vad jag menar. Ni behöver inte alls förstå språket.
Men så kan man ju undra varför han tog det där sista steget in i döden. Var det för att rädda sina kamrater? Var det av ren idealism? Eller ville han inte återvända hem till det monotona slitet på risfälten och fattigdomen?

Annonser

One response to “En kinesisk hjältesaga

  1. Att vissa anklagar Kina för att vara en diktatur är ett direkt hån mot dessa fantastiska ungdomar som heroiskt offrade sig för ”det nya kina” går det inte att ta miste om när man ser filmklippet.
    Länge leve fosterlandet, länge leve Kina!