Försvarssamarbete med Norge – nu eller aldrig?

flaggor.jpgDet verkar som att försvarssamarbeten mellan våra nordiska grannländer har börjat diskuteras på allvar. Nej, det är ingenting nytt det har ordats om det tidigare vid olika sammanhang. Ett av dem som skedde vid Myntkabinettet i år, var faktiskt jag närvarande vid. Vid Svenska Atlantkommitténs årsmöte kom HG Wessberg in på ämnet.
Ett försvarssamarbete i Norden är ingenting nytt i svensk historia. Det blev bara inte av för det kom ett par krig emellan. Men skulle inte en nordisk försvarsallians vara ett alternativ till NATO om det svenska folket är så negtivt inställda till organisationen som det stått i tidningarna om? Men en sak är säker. Ensam är inte stark. För eller senare måste man ansluta sig.

En del menar att Norge inte är med i EU, så därför går det inte att alliera sig. Vad har EU med ett militärt samarbete att göra? Vi har redan en EU-Battlegroup där bland annat Norge och det har hittills fungerat alldeles utmärkt. Det är i alla fall min egen uppfattning. Sen har vi Finland som tillhörde Sverige i många hundra år och fanns representerade på många blodiga och brinnande slagfält där de svenska kungarna stred mot andra kungar. Är vi främlingar eller?

Och idag debatterade SAKUs förre ordförande Nina Larsson värnpliktsfrågan med Lars Ohly i SVTs Morgonsoffa. Många intressanta kommentarer att lägga på minnet togs upp. För er som missade programmet, gå in på den här länken: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=309883

Annonser

Kommentarer inaktiverade.