Sten Tolgfors – vapenvägraren som kom på andra tankar

stentolgfors.jpgSåg en intervju med vår nye Försvarsminister Sten Tolgfors i Metro. Där ställs två raka frågor om varför han vapenvägrade och varför han ändrade uppfattning. Han har inte gjort värnplikt. Tolgfors berättar att han var ung och idealistisk. Hur många är inte det?
Sedan ändrade han uppfattning: ”Jag fick en riktig aha-upplevelse 1988 när jag jobbade på Röda Korset. In kom en kurdisk kille med ett hundratal fotografier som var tagna av en privatperson i Hajabja (där Saddam hHusseins trupper dödat tusentals människor med giftgas). Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva de bilderna, men om du tänker dig de värsta Hollywood-krigsfilmerna, fast det är på riktigt, med sargade människor överallt. Någonstans där insåg jag att det inte alltid är tillräckligt att prata med ord.”

Alla ändrar vi vår uppfattning någon gång under livets gång. Annars är man en fullkomlig åsiktsfacist som aldrig kommer någon vart när omgivningen förändras. I en värld som denna kan allt hända, voilá, se där…en man som inte ville bära vapen blev Försvarsminister. Det är en fascinerande, intressant och spännande värld vi lever i.
Redan igår fattade Tolgors sitt första beslut som Försvarsminister. En storsatsning på utveckling av JAS-Gripen för miljarder skall ske.
”Dagens beslut är bra för det svenska försvaret. Sverige får tillgång till ett modernt och kostnadseffektivt flygplanssystem, som också fungerar väl i internationell samverkan. Det är också bra för möjligheterna att finna framtida exportmöjligheter för Gripen” lyder hans första pressmeddelande som Försvarsminister.

Här går det undan……som flyget nästan….

Annonser

4 responses to “Sten Tolgfors – vapenvägraren som kom på andra tankar

  1. Det är rätt, Marie. Tolgfors ska inte hudflängas för ungdomlig idealism. Låt oss avvakta med recensionerna av hans nya ämbetsutövning. Under tiden kan man alltid koppla av så här:

  2. Sen när blev vapenvägran en belastning?? Det är ju något som de flesta ser på med välvilja och med stor förståelse för. Det är inte alla som har civilkurage nog att våga säga sin mening som 18-åring.

  3. OK. Jag håller med om att vi ska vänta med rescensionerna tills vi ser vad vår nye försvarsminister åstadkommer. Men en sak är redan nu allvarlig. Vad ger man för signaler till Försvarsmaktens personal genom att utse en försvarsminister som vägrat göra värnplikt???

  4. Precis, vi har ännu inte sett honom ”in action”. Han kanske är precis den Försvarsminister Sverige behöver just nu.