Minskar arsenalen?

Idag avslöjar Svd vilka svenska försvarsprojekt som kommer att stoppas till följd av budgetpropositionen. Sekretessen kring denna tycks ha verit så hemlig att inte ens ÖB har fått se hela. Det sade han ju själv vid en pressträff där jag närvarade. Det handlar om stridsfartyg, minor, robotar och torpeder. Det låter som en hel vapenarsenal. Däremot skall det satsas på att utveckla utbåtar.

Det är däremot helt klart att satsningarna på utvecklandet av JAS skall fortsätta. Det beslutet tog vår nye försvarsminister på en gång. Vart kommer då pengarna från de projekt som eventuellt skall läggas ner när propositionen släpps att gå? Odenberg sade långt innan han avgick att Sverige ”inte har råd att utveckla både ytstridsfartyg och ubåtar”. Men till JAS verkar det finnas obehindrat med pengar…..även biståndspengar om så behövs. Skulle man kunna slå ihop biståndet och försvarsbudgeten? Det har ju hörts röster och förslag om det titt som tätt.

Annonser

4 responses to “Minskar arsenalen?

 1. Hur mycket är ”JAS-projektet” uppe i nu om man räknar nettopengar; kostnader minus intäkter? Vet du det?

 2. Vet ej, men det är en bra fråga. Hursomhelst så skall antalet JAS reduceras till 100 plan men en miljardsatsning på utvecklandet av dem skall ske http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17027537.asp

  Det är svårt att hitta fakta om kostnader vad gäller JAS. Inte ens universal- och allvetarforumet Soldf har något att komma med här. http://www.soldf.com/jas39gripen.html

  Däremot finns det utförligt med fakta om stridsvagn 122:
  Antal i FM: 120 st (enligt UN-rapport 2003-05-31)
  Pris: 50-60 miljoner kr/st
  Driftkostnad: ca 1 miljon kr/år, ca 14 000 kr /mil i underhåll och bränsle (Källa Värnpliktsnytt nr 8 2000)

  Sen är det bara att räkna för den som vill.

 3. Vill minnas att prislappen för LAS var uppe i 100 miljarder i fjol, men ibland laggar hårddisken”. Problemet med JAS-kontrakten är ju att de ofta är nollsummespel och inte ger en direkt intäkt eller vinst. Risken är nämligen att notan därför är uppe i drygt 100 mljarder – otrooligt mycket pengar!!!

 4. Det är hutlöst mycket pengar. För mig är allt över en mille mycket pengar, och så får man höra om de här miljardbeloppen. Sen har vi alla vanliga svenssons som springer ut och in hos Skattemyndigheten och bönar, gråter och svettas och blir jagade av kronofogdarna….för inte tala om alla tiggarna som ber om några få kronor till lite mat.

  Jag undrar vad ett JAS-plan kostar att tillverka och den årliga driftskostnaden för ett sådan. Undrar hur mycket soppa den maskinen slukar.