Var försvarsministerposten inte tillräckligt attraktiv?

kgb.jpgHar i efterhand suttit och tittat igenom tittarsuccén ”Rakt på sak med K-G Bergström”. K-G B inledde genast med tuffa frågor om terrorism till Statsminister Reinfeldt. Det verkar som att försvars- och säkerhetsfrågor inte riktgt är Reinfeldts bästa ämne. Kanske var det därför som Bergström inledde med detta. Det vill säga testa den svagaste punkten. Desto bättre ifrån sig gjorde Statsministern på frågor om skatter och arbete. Det var ju trots allt jobben som stod överst på listan när valet inleddes.

Det är uppenbart att vissa ministerposter är attraktivare än andra. Enligt K-G B var Odenbergs avgång som Försvarsminister inget annat än en hämndaktion mot Reinfeldt, eftersom Anders Borg och inte han utsågs till Finansminister. Så här sade K-G B i slutet av programmet:
”Jag tycker att Mikael Odenberg handlade överilat och oproffesionellt när han i förra veckan lämnade Regeringen. Han accepterade dom skarpa förslagen i försvarsbudgeten, neddragningarna under de tre närmaste åren. Men så kallade skrivningar i finansplanen fick honom att gå. För mig är det svårbegripligt. Skrivningar inom finansplanen prövas kontinuerligt och är långt ifrån skrivna i sten. Odenberg hade kunnat stanna och slåss för förändringar i dom varje gång en ny budget skulle behandlats. Opinionsläget, omvärldsläget skulle kunna ha förändrats så att han fåt majoritet för sin linje. Odenberg visste dessutom att Statsministern i 99 fall av 100 måste stödja Finansministern. Därför misstänker jag att det fanns andra motiv för avgången. Till exempel att Odenberg inte riktigt förlåtit Reinfeldt för att han valde Anders Borg till Finansminister och inte Odenberg som trots allt vad skuggfinansminister före valet.”

Vad skall man tro? Var Odenberg missnöjd med sin post som Försvarsminister från första början? Hans plötsliga avgång tog många med total överraskning. Han hade ingen till synes uppenbar anledning. Han kunde ha stannat kvar och kämpat som tusan. Att vara Minister för Rikets Försvar är inget oansenligt eller oviktigt uppdrag, tvärtom. Det är precis som med ansvaret för vår handel. Handel och entrerenörskap är ytterst viktigt. Men det verkar trots allt som att andra ministeruppdrag tilldelas mer makt och prestige än andra.

Hoppas att Sten Tolgfors är nöjd med sitt nya jobb och inte längtar tillbaka till sitt förra. För det är tillsatt av en kvinna som gillar att susa fram i lila porsche-bilar.    

Annonser

4 responses to “Var försvarsministerposten inte tillräckligt attraktiv?

  1. Ingen anledning? När en annan minister klantar in på hans område och bestämmer neddragningar utan att informera Odenberg innan han går ut i media då finns det anledning att bli förbannad. När dessutom hästsvansfjanten får stöd av ”statsministern” då är det två spottloskor som ingen behöver ta. Har man någon ryggrad så reagerar man starkt och det gjorde han.

  2. KGB i all ära, men teorin förutsätter att Odenberg gått omkring som en tryckkokare i ett helt år och nu plötsligt exploderar ”på fel grej”. Nä, så kan det inte vara, bäste KGB. En utstuderat spekulativ teori som mer sätter myror i huvet på tittarna än bidrar till klarsyn.

  3. Se där….ännu en gång står ord mot ord.

  4. Det blir ju litet ”snillen” spekulerar när KGB (är det en händelse att just de bokstäverna figurerar i bakgrunden?) tycker loss om en som inte är närvarande och kan besvara lösliga spekulationer. KGB och SvT må ha tittarna (ännu), men Adaktusson har kvaliteten.