Kina i globaliseringens mitt

lager.jpgIdag hölls en föreläsning på Utrikespolitiska Institutet (UI) om Kina. Föreläsare var en av Sveriges främsta Kinakännare, Johan Lagerkvist. Han har arbetat många år i landet, forskar vid UI och är en av de få svenskar som talar helt flytande kinesiska. I dagarna har han kommit ut med en bok ”Kina i globaliseringens mitt”, som är en genomlysning av landet vars utveckling påverkar en hel världs. Johan Lagerkvist förklarar tillvaron utifrån den vanlige kinesens ögon, drar paralleller till världspolitiken och hur vi svenskar påverkas.

Kinas närvaro i den svenska debatten har ökat under senare år. Landet har gått från att vara ett land uti i periferin till att hamna i globaliseringens mitt. Vad menas med detta? Globaliseringens mitt är inget geografiskt fenomen, utan det är något som styrs av ekonomi och politik. Det kinesiska Kommunistpartiet har skickligt dirigerat landet dit. Men även om partiet formellt har sagt ja till globaliseringen, är man rädd för de övriga processer som den medför. En av dem är de politiska.

Den ekonomiska tillväxten i Kina har varit 10 % sedan 1979. Men landet är fortfarande fattigt trots att över 400 miljoner kineser har lämnat fattigdomsstrecket på 1 USD. Kineserna vill inte tala om demokrati som ett politiskt system. De vill istället ha mer inflytande i det befintliga eftersom de inte känner till några alternativ. De känner sig dock friare än för 5-10 år sedan. Lagerkvist tror inte att OS i Peking leder till demokrati. Istället kommer det att skänka mer legitimitet åt regeringen och det rådande politiska systemet.

Är Kina på väg att bli en stor supermakt. Det är många aspekter som avgör huruvida en stat bli en supermakt. Kina ligger fortfarande långt efter USA i BNP och är fortfarande beroende av landet. Ett land som vill bli en global supermakt kan inte bli det utan USA:s godkännande. Risken finns att om Kina agerar alltför överilat, inför USA handelsförbud eller liknande.

Det är kulturell osäkerhet och ekonomiska behov som driver påKina. Man vill komma ikapp Väst och satsar hårt på teknik och ekonomi. Vanilga kineser känner sig inte som medborgare i en blivande supermakt. Man får inte glömma att Mittens Rike alldrig genomgick den industriella revolutionen på samma sätt som Europa.
Kina är på kommunistiskt endast på pappret. En annan känsla som växt sig starkare är nationalismen. Detta kan jämföras med Ryssland. Denna känsla hålls tillbaka av Kommunistpartiet enbart då den krockar med relationerna till Japan.

Annonser

2 responses to “Kina i globaliseringens mitt

  1. Vad menas med att Kina endast är kommunistiskt på pappret? Är det föredragshållarens analys eller…? Kina ÄR de facto kommunistiskt, men har infört långtgående liberaliseringar för enskilda och företag. Men demokrati? Nä.
    😉

  2. Fick idag dessutom svart på vitt att Kina är ett land med växande inkomstklyftor och större sådana än USA! Förmodligen större än Sverige oxå, i så fall. Ett sant kommunistiskt land, således: ”Alla är jämlika, men somliga är mer jämlika än andra” (Djurfarmen av Orwell. Rekommenderas till alla snotty-nosed revolution-hangarounds).