Återkomsten av Burmas krigarkungar

revolution.jpgSå har det som vi fruktade mest inträffat. Idag gav militärjuntan i Burma efter hot, order om att öppna eld mot demonstranterna.

(bild redigerad av bloggaren)

Minst sju munkar har dödats i skrivandets stund men dödssiffrorna stiger. Både civilister, munkar och nunnor arresteras, utsätts för tårgas och misshandlas. Den ”Vinröda Revolutionen” skall till varje pris slås ner och dränkas i rött blod. Juntan är hänsynslös. Men demonstrationerna fortsätter trots det militära våldet.

Hur kan detta ske? Hur kan fredliga buddistiska munkar utsättas för detta? Finns det ingenting som är heligt här på jorden?

Kanske finns en del av förklaringen i den nya huvudstaden Naypidaw. Militärjuntan har styrt med järnhand i landet under en oerhört lång tid. Generalerna har gått så att de låtit bygga en helt egen stad som liknar en blandning av fästning och helgedom. I stadens mitt står tre förgyllda och gigantiska statyer föreställande Burmas tre främsta krigarkungar. Framför dem hålls hyllande parader. Det är fråga om en slags militär avgudadyrkan. Här har buddismen och dess läror ingenting att göra.

Det är ideal och värderingar som styr människans handlande, vad vi väljer att göra och inte göra. Om det är rätt att döda eller inte döda.Vad är det vi har sett ske i Burma sedan flera år tillbaka. Vad är det som sker nu? Vad kommer att ske? Är detta slutet för buddismen i det landet?
Vi vet vad som skedde i Tibet en gång i tiden och vi vet vad Mao tyckte om Religion. ”Religion är ett gift” sade han, som skulle fördrivas och ersättas med ett bättre tänkande.

Annonser

12 responses to “Återkomsten av Burmas krigarkungar

 1. Samma andas barn agerar på samma sätt. Kinas allierade och ideologiska kusiner, de burmesiska generalerna, anställer ett nytt ”Den Himmelska Färdens Torg”. Och Mao lyser fortfarande över torget och statyn ”Den grillade hunden”….

 2. Kina måste trycka på med alla diplomatiska medel för att få ett slut på detta, och för att strypa juntaledaren Shwes förkrympta ledarskap. Även om militären kan kväsa munkupproret kortsiktigt, är detta början till slutet för militärdiktaruren. Den här gången är det allvar, första stenen är kastad. Fler kommer, be sure.

 3. Pingback: Nedslag i Burma « Barvåbloggen

 4. Kina kommer att trycka på med sina diplomatiska akupunkturnålar, Berndt. Men inte på det ställe du nämner….glöm det.
  Det som är acceptabelt i Asiens gåtfulla domäner, är inte acceptabelt för oss.

  Här är lite kuriosa för den som vill. Ett videoklipp från General Than Shwe:s dotters bröllop. När många lever i fattigdom lever en klick i överflöd. http://www.youtube.com/watch?v=SdbJ7r2IKSE&mode=related&search=
  Brudparet ser inte lyckligt ut……

 5. Ryssland har redan kallat detta ”en intern burmesisk angelägenhet”. Kina lär inte hamna i svettning för att lägga band på Burmas generaler. De gamla allianserna och bindningarna gäller än… Hur länge innan svenska media börjar säga att det är USAs fel?

 6. Det är precis som du säger Major. Det är en intern burmesisk angelägenhet som varken vi eller alla andra har någonting att göra med.
  Se bara på Tjetjenien! Gjorde man någonting då den mörka historien startade? Har man gjort något idag?

 7. Definiera vad Du menar med ”man”. Du & jag? Världssamfundet? FN? Vem vill införa sanktioner och vem vill bromsa dessa? Jämför gärna med andra krishärdar, t ex Darfur…

 8. Jag ville gärna dra in andra krigshärdar major. Men valde medvetet att inte göra det. Man kan gå hur långt tillbaka i historien som helst för att hitta liknande exempel, finns många. Säkerligen kommer jag att ta upp en del av dem i mina framtida skriverier.

  Ingen definition nödvändig, skriver om hela meningen istället: Ingen gjorde någonting då den mörka historien startade.

 9. Helt rätt. Men många kommer med synpunkter efteråt. Även jag…

 10. Det är lätt att vara efterklok….

 11. Inte bara lätt. I vissa kretsar nästan obligatoriskt…