Kosackernas brev till sultanen

repin_cossacks.jpgEn av mina favoritkonstnärer är ryssen Ilja Repin. När jag fick se den här tavlan målad av honom föreställade ett gäng kosacker som skriver brev började jag genast att undra…”Vad är det som de har så väldigt roligt åt?”. De riktigt viker sig av skratt.

Svaret finns faktiskt väl bevarat. I slutet av 1600-talet försökte Sultanen av det Ottomanska Imperiet att tvinga Zaporogkosackerna till underkastelse. I ett brev till kosackerna befalde han dem att göra detta, det innehöll även alla hans titlar (Guds ättling, solens och månens broder, ståthållare, härskare etc etc etc).
Så här svarade kosackerna honom, dessa skickliga ryttare, modiga krigare…. motsvarigheten till de okuvliga gallerna nästan.

”Din turkiske satan! Den förbannade Djävulens broder och kamrat och själva Lucifers sekreterare! Vad är du för en avgrundsriddare? Hin Onde spyr ut vad din här slukar. Du är inte värd att ha kristna folk u nder dig. Din här frukta vi icke, till lands och sjöss skall vi slåss med sig, din babyloniske köksmästare, macedoniske tunnbindare, jerusalemske bryggare, alexandrinske getabokstjuv, Stora och Lilla Egyptens svinaherde, armeniska galt, tatariske bagge. Kamenats’ slaktardräng, Pololiens missdådare, själva Djävulens ättling, all världens tokstolle, svintryne och hästrumpa, rödhåriga hynda, odöpta skalle, måtte Hin Onde taga dig! Så svara kosackerna dig, din hedning! Daturm känna vi icke, ty vi hava icke kalender. Månen på himlen, året i boken, och resten samma dag hos oss som hos er.

Konsjevoj ataman Ivan Sirko med hela sin zaporogiska här.”

Annonser

3 responses to “Kosackernas brev till sultanen

  1. En nåd att stilla bedja om vore att våra europeiska ledare kunde ta sig samman och avfatta ett motsvarande brev till alla islamistiska organisationer som på olika sätt försöker överflygla västvärlden och dess demokratiska system.

    Tyvärr vet vi redan att de alls inte har samma sorts ryggrad som en gång de gamla kosackerna.

  2. Det är en härlig och mustig tavla. Och den blir ju ännu roligare när man får läsa brevet 🙂

  3. Visst har brevskrivandets konst hamnat i förfall och misär sedan det brevet skrevs. Och som ND påpekar, frekvensen av ryggrad hos våra ledare…