Försvaret styrs från finansdepartementet

juholt.jpg”Svensk försvarspolitik riskerar att implodera. Sten Tolgfors, som är en hygglig kille, är inget annat än finansminister Anders Borgs marionett.”

Så inleder Håkan Juholt (s) sin debattartikel som går att läsa på Värnpliktsnytts hemsida. Han menar att försvarspolitiken styrs från finansdepartmentet och att alla andra är överkörda. Försvarminister Odenberg avgick, ÖB har inget att säga till om och att hela Riksdagen är överkörd i den här frågan. De som är sakkunniga i försvars- och säkerhetsfrågor får inte styra över dem. Vart kommer den här historien att sluta?

”I Europa där miljontals människor i århundraden dött i strider om en flod, by eller bergsknalle, upplever vi nu hur länderna vävs samman politiskt och ekonomiskt. Vi socialdemokrater anser att förmågan att kunna medverka i internationell krishantering under överskådlig tid ska vara Försvarsmaktens främsta uppgift. Tillsammans med andra länder ska vi ta ansvar för att skydda och värna om människor som drabbas av krigets fasor. Detta samarbete är i sig fredsskapande och ger dessutom Försvarsmakten nödvändiga erfarenheter för att också klara nationella uppgifter vid försämrat säkerhetsläge för vårt eget land” fortsätter Juholt.

Annonser

5 responses to “Försvaret styrs från finansdepartementet

  1. Jodå, Juholt pratar fortfarande om internationella insatser. Och pratar. Och pratar. Prat är gratis. Och ”hans” internationella insatser får inte heller kosta ngt…

  2. Det är ju pinsamt för Juholt att verkligheten inte anpassar sig efter hans givna order. Ryssland har på några få år återtagit mycket av den styrka som de en gång hade. Juholt hade ju bestämt att det skulle ta mycket lång tid. Den absolut främsta uppgiften för försvaret är att försvara det egna territoriet. Om man ger detta försvar tillräcklig överkapacitet så kan man lätt klara av internationella punktinsatser. Det är så det skall fungera. Dessutom: Alla försvar värda namnet är invasionsförsvar.

  3. Det där Juholt sade om JAS har jag svårt att köpa….”Det är helt otänkbart att vi skulle använda Jas till jakt utomlands. Spaning är en sak, men jakt något helt annat.”

    Så Sverige får inte använda ett jaktflygplan till vad det är skapar för att användas till, men andra länder som Indien och Sydafrika får det. Antingen tillverkar man vapen, eller så ger man tusan i det. Så fort man smider ett svärd och håller det i handen….skriker det efter att få användas. Det är vapnens förbannelse över människorna, som inte kan tyglas med skrivna lagar och politiska förordningar.

  4. Han kanske TROR på det han säger, att svenskar är lite finare och fredligare. Han tar väl taxi när han ska passera Sturplan….
    Han är också en av de skyldiga när det gäller JAS delserie tre.

  5. Här slinter tangenterna friskt… ska givetvis vara SturEplan.