Frivilligorganisationernas osäkra framtid

De omfattande och djuplodade diskussionerna och debatterna till trots, tycks frivilligorganisationernas framtid vara oklar. Det är inte bara Försvarsmakten och försvarsindustrin som utreds i dessa tider av ständiga förändringar. FM förändras och det frivilliga försvaret med den. I tidningen Hemvärnet står det att läsa hur Försvarsutbildarna tillsammans med tre andra frivilligorganisationer har beställt en utredning om hur verksamheten skall utvecklas.

Under Cinderellakonferensen där jag närvarade, kom det på tal om vilka nya roller organisationenar skall ha och hur anpassade de egentligen är till Försvaret. Generalsekreteraren för Försvarsutbildarna, Leif Tyren säger att ”Vi är inne i ett skede där frivilligorganisationerna vittrar sönder nerifrån. För att hålla igång rikstäckande organisationer krävs verksamhet runt om i landet året om, och det har blivit svårt att bedriva tillräckligt med verksamhet. Gör vi inget så dör vi”. Flera organisationer har ekonomiska och strukturella problem i dagsläget. Vad kommer detta att få för konsekvenser? Kommer det att leda till att några av de frivilligorganisationer som funnits i årtionden, läggs ner eller slås ihop? ”Behovet av frivilliga har minskat i hemvärnet samtidigt som det inte har blivit lättare att fylla befattningarna” fortsätter Tyren.

Annonser

11 responses to “Frivilligorganisationernas osäkra framtid

 1. De avtalsskrivande organisationerna måste leva upp till sina löften att bemanna krigsbefattningar i hemvärnet, annars har de intet berättigande. Försvarsutbildarna är inte ens avtalsskrivande, och därmed allt mindre efterfrågade. En kot recension skulle kunna vara: SLK – upptagen med eget inre arbete
  FMCK – kommer att ha försvarets enda motorcyklar snart, men hur länge…
  FFK – gör ett bra jobb, 100 uppfyllnad

 2. Vi fortsätter
  SKBR – den enda enkönade organisationen i Sverige, hur länge?
  SBK – hundar finns, varför inga hussar eller mattar som kan klara fältlivet?
  SRK – ett skämt, en PK organisation som mest motarbetar försvaret i a f centralt.
  Usch vad neg man blir efter två dar på HKV:s produktionsdialog.

 3. Det var värst vad Majoren spyr galla här på Menige Maries blogg….

  Vad är det han varit med om egentligen? Seså Major, berätta nu….

 4. Majoren, fortsätt! Underhållande, intressant och tankeväckande… Marsch! 😉

 5. Det här är vad vi ungdomar kallar för ”kick-ass”.

 6. Å…jo….Majoren glömde FRO.

 7. FRO är faktiskt helt OK. Löser sina uppgifter, rekryterar sina befattningar, etc.
  Sen har vi SVK oxå. Men inte i inlandet.

  Kommer att fortsätta kick ass & take names.

  Frivilligorganisationerna håller nämligen på att bli någon form av födkrok för äldre damer på Östermalm. Bort det!

 8. Jag bor i alla fall inte på Östermalm, nej, utan på precis andra sidan. FRO är en av de bästa frivorg, de kan sitt jobb. På Cinderellakonferensen var FRO:arna i majoritet blan funktionärerna, de gjorde ett bra jobb tycker jag. De personer från den organisationen som jag har träffar och som ingår i mitt eget kompani, är folk som känner för och kan sin sak. De är ena hejare på radioapparater och radiomaster.

  I say keep up the good work FRO!

 9. Hej!
  Intressant diskussion om frivilliorganisationerna.

  Frivilligorganisationerna har mycket att fundera över när det gäller en 5-10 årsperiod. Hur skall man kunna anpassa sig till en framtid där Försvarsmakten i huvudsak har internationella uppgifter och Hemvärnet eventuellt får en annan roll där avtalen kanske försvinner.

  Lyssnar vi till våra politiker så handlar det främst om att stödja den internationella verksamheten med civil spetskompetens och att stödja samhället på bredden över hela landet.
  Det tarvar verkligen eftertanke och en öppenhet för att samarbeta över gränserna mycket mer.

  Läste även att Försvarsutbildarna blir mindre efterfrågade vilket jag upplever som fel. Inför 2008 lämnades det in förslag på uppdrag till HKV som var dialogiserade med både utbildningsgrupper och delar ur Högkvarteret. Det efterfrågade låg betydligt över de miljoner som fanns som ram.

  Problemet är snarare att Högkvarterets frivilligavdelning anser att uppdragen i högre utsträckning skall gå på andra medel än frivilligmedel. Det är ingen fel på efterfrågan.

 10. Välkommen Försvarsutbildarna!

  ”Intressant diskussion”, ja, vi försöker vara så uppriktiga vi kan, utan att såra någon allt för mycket. Då blir det så här….men vi menar ju i grunden väl, för vi diskuterar ju det som vi känner så mycket för, eller hur?

  >>>>>Försvarsmakten i huvudsak har internationella uppgifter och Hemvärnet eventuellt får en annan roll där avtalen kanske försvinner. Lyssnar vi till våra politiker så handlar det främst om att stödja den internationella verksamheten med civil spetskompetens och att stödja samhället på bredden över hela landet.

  Men hur skulle det se ut om avtalen för hemvärnet försvinner? Blir det ett deltidsyrke att vara ”nationell-soldat”? Det är väl nästan det som det måste bli, inte minst för de på chefsnivå.
  Det stämmer att det pratas mer om internationella insatser än vårt territoriella försvar. Politikerna är mer angelägna om att disktuera det. Skall hemvärnet ta hand om hela den nationella säkerheten får det väl nästan bli ett deltidsyrke. Yrkessoldat på deltid.

  >>>>>Läste även att Försvarsutbildarna blir mindre efterfrågade vilket jag upplever som fel.

  Jag tror också att det är fel. Hittills har ingen av Försvarsutbildarnas kurser gjort mig besviken. De håller hög klass och behövs verkligen. Speciellt när HV har få och korta övningar. Det är dock lite svårt att komma ifrån en vecka från jobb och skola för att gå de veckolånga kurserna i t.ex. ”strid till fots”, ”överlevnad” och ”SIB” som man så väl skulle behöva.