Taxi till den mörka sidan

tortyr.jpgIkväll såg jag en dokumentär på Uppdrag granskning som heter ”Taxi till den mörka sidan”.  Det är en skrämmande redogörelse för den tortyr som den demokratiska förebilden USA använder sig av i ”War on Terror”.

Över 100 människor som USA hållit som krigsfångar under kriget mot terrorismen har dött under mystiska omständigheter. Filmaren Alex Gibney har granskade den afghanske taxichauffören Dilawars sista veckor i livet och kan visa hur beslut tagna av Bush-administrationen ledde direkt till Dilawars död. Dilawar var helt oskyldig och utsattes för brutal tortyr av värsta sort. En del av metoderna som användes mot honom, brukades av den Spanska Inkvisitionen när den härjade som värst.
Dilawar var bara en av tusentals andra. Den som utsätts för omänsklig tortyr berättar vad denne tror att förhörsledaren vill höra för att sluta. Men det var inte så viktigt för Bushadministrationen huruvuida offren talade sanning eller inte…..

Tortyr har förekommit under alla krig i världshistorien. Där krig förekommer kan man räkna med tortyr. Att tro någonting annat är naivt. Varför skulle Kriget mot Terrorismen vara ett undantag?

Taxi till den mörka sidan går i repris den 11/10 och 13/10. Se den under någon av dessa tillfällen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.