Den bistra historien om biståndet

Ända sedan åtminstone 60-talet har miljardbelopp i form av bistånd skänkts åt Afrika. Pengar, mediciner, mat, byggmateriel och mycket mer för att få en kontinent som ständigt härjas av krig, sjukdomsepidemier och svält på fötter. Men var har blivit av alla dessa generösa almosor?

I dagen DN går det att läsa den bistra sanningen om biståndet som man länge anat. Helt som en överraskning kommer inte beskedet. Det är krigen som har ätit upp allt bistån. Klaner, gerillaledare, maktgalna politiker m.fl. stoppar allt i egen ficka. Det är precis som i filmen Black Hawk Down. Svälten är ett grymt och effektivt vapen i Afrika. Det är därför som vi så ofta får höra om det. Nu svälter hela Zimbabwe, landet som en gång kallades för ”Afriaks kornbod” därför att det välskötta jordbruket där gav rikliga skördar. Nu flyr folk även Uganda p.g.a. masshungersnöd.

Krigen har kostat Afrika 300 miljarder dollar sedan 1990 visar uppgifter. Men den summan skulle helt klart bli många många gånger större om man räknade om från första början. 300 miljarder dollar är lika mycket som hela kontinenten tar emot i bistånd. Allt detta har gått åt till vapen och utrustning för beväpnade styrkor med alsköns olika motiv. Miljontals, nej oräkneliga är krigens, svältens och sjukdomarnas offer i Afrika.
Vidare står det i artikeln att samtliga av de vapen som används i Afrikas krig, är importerade utifrån. Nu vill man reglera den globala vapenhandeln så att ingenting säljs till Afrika. Hur skall det gå till undrar jag?

Det skulle inte behöva vara på det viset. Men nu är det så, det är som en ändlös, blodsdrypande och ond mardröm. Inte ens filmen Blood Diamond kommer i närheten….

Annonser

2 responses to “Den bistra historien om biståndet

  1. Detta är en så förbaskat komplex fråga. Bistånd ja, men på vilka villkor? Eller också är det hur enkelt som helst: Bara bistånd till länder med demokratisk utvecklingspotential, och till projekt som stillar hunger och främjar utbildning, företagande och samhällsutveckling. Men aldrig till länder som står på randen till, eller befinner sig i, krig. Tchad och Rwanda verkkar vara afrikanska länder värda att satsa biståndspengar på xempelvis.

  2. Du använder det rätta ordet Berndt-komplex. Afrika och bistånd är en känslig fråga. Meen se bara på kontinenten Afrika. Afrika är en komplex kontinent! Det finns många olika kulturer där, det talas tusentals olika språk och dialekter, de olika religionerna och trosuppfattningarna är många. Sen har vi det för oss västerlänningar ofta svårbegripliga släktsystemet. Det liknar inte alls vårt. Det är klaner, stammar, ätter, familjer och mycket mer.

    Har du läst ”Johan Vilde böckerna”. Det har jag, de är inte bara spännande, utan ger en inblick i Afrika. Fantastiska böcker, köpte dem alla.