Hemvärnet sparar

hvkost.jpgNedskärningarna i försvarsbudgeten drabbar även hemvärnet. För sjätte gången i rad måste dess budget räknas om. I maj drogs 4,7 miljoner kronor bort från och efter semestertid blev det dags att göra en lika stor nerdragning. Nu finns en oro att det kan bli svårt att ordna tillräckligt med övningar.

Rikshemvärnsledningen anser att det inte skall vara några problem att ordna fler övningar. Men inom de olika grupperna har arbetet med att dra in olika moment börjat. Hallandsgruppen minskar på sin utbildning, Norra Smålandsgruppen drar in på stödet till frivilligorganisationerna, Dalregementesgruppen rapporterar att introkursen för nya HV-medlemmar måste ställas in och Livgardesgruppen mister två miljoner kronor. Inom andra distrikt har inga åtgärder ännu gjorts. I Skaraborgsgruppen befarar man att det kan bli svårt att ordna övningar, i Kalmar- och Kronobergsgruppen finns en oro om färre fullgjorda kontrakt och i Upplands- och Västmanlandsgruppen finns risk för en kraftig reduktion av utbildningar.  

Enligt tidningen Hemvärnet lär en orsak till de ekonomiska svårigheterna inom Försvarsmakten vara att det är svårt att skilja mellan olika typer av kostnader, någonting som också har nämnts till och från på dagspressens debattsidor.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.