Försvarsmateriel och JAS

sten_tolgfors.jpgAtt JAS Gripen är högt efterfrågad ute på världsmarknaden, märks allt mer allteftersom dagarna avlöser varandra. Först Indien och nu till militärjuntan i Thailand, det går bra för JAS. En riktig ”cash-cow”! Känner sig den svenska försvarsindustrin lite mer hoppfull nu? Men till militärjuntan i Burma får inte vapen säljas. För där kränks ständigt de mänskliga rättigheterna. Ändå stod det att läsa i en krönika i Metro, att de burmesiska soldaterna är beväpnade med svensktillverkade automatkarbiner som de riktar mot munkar. Hur har våra välkonstruerade och robusta vapen som inte får säljas hursomhelst hamnat i ”fel händer”? Men sådan är vapenhandeln. Där ett krig tar slut och vapnen läggs på hyllan, tar någon krämare och köper upp dem och säljer vidare och så vidare  osv, osv.

Försvarsminsiter Sten Tolfgfors verkar även han hoppfull eller rättare sagt övertygad. Han är övertygad om att det går att spara på försvarsmateriel. Alla resurser skall inte läggas på stora och långsiktiga projekt som JAS. Enligt en intervju med honom i Dagens Nyheter skiljer sig regeringens nuvarande finansplan från tidigare på tre punkter:
1) Besparingarna är en miljard mindre om året än det som tidigare framkommit.
2) Försvarsdepartementet skall leda arbetet med att ta fram en ny materielförsörjningsprocess.
3) All det som frigörs från materielsidan skall läggas på internationella insatser.

Tolfors tycker att socialdemokraterna hycklar när de kritiserar besparingarna. Han anser sig utföra de riktlinjer som den förra regeringen drog upp. Så….betyder det att de största partierna sitter i samma båt vad gäller försvarsfrågan? Vem trimmar seglen och vart blåser vinden? Inom politiken hjälper dock inga kompasser….släng dem alla överbord.
Navigare non necesse est…..

Annonser

22 responses to “Försvarsmateriel och JAS

 1. Mja, vore det inte bättre att lägga pengarna på grundläggande saker som saknas idag, t ex fordon? Halva armén saknar fordon trots allt.

  Dessutom skulle jag inte kalla JAS ”högt efterfrågad ute på världsmarknaden”, mindre än 50 sålda på nästan 20 år är inte direkt lysande. Bättre än Viggen ( 0 sålda).

 2. Intressant blogg du har. Du har varit yrkessodlat i två arméer? Vilka då. Och jag ser att du är en riktig datanörd precis som jag. Skriver du mycket om försvaret?

 3. Bundeswehr och svenska försvarsmakten. En del om militära ting blir det. kanske mest på

  http://www.pzaufkl.de

  Linux FTW

 4. Hur står det till med Bundeswehr nuförtiden? Vad är pågång?

 5. Ja du, hur mycket tid har du? 😀

 6. Hoopppsan! Jag tror jag förstår……

  Men jag har för mig jag såg en tidsskrift på FHS, där det stod stora rubriker om att Bundeswehr genomgick stora förändringar.

 7. Så är det. Det är ett intressant ämne onekligen. Precis som restena v världen så skalar man ner och lägger om en del av inriktningen mot Out-of-Area operationer. Dock fokuserar man på det man är bra på och lämnar en del områden helt orörda eller avvecklar dem. Amfibieförband t ex åtnjuter knappast någon prioritet, i motsats till Sverige. Mycket fokus på transport (både luft och sjö) och spaning samt kunnande bland soldaterna. Men för den delen så låter man inte de tunga enheterna stå och rosta heller.

 8. Nja, Tyskland har inte omgivet av lika mycket vatten som Sverige, bortsett från Nordkusten. Däremot kan det synas lite märkligt att Sverige sänder en en grupp amfibiesoldater till ökenlandet Tchad.

 9. Hey Klauk, det där du berättar om EA games på din blogg…..var har du fått höra det? Va sjutton, skall man inte få spela Battlefield ifred längre?

  Själv försökte jag installera Imperial Glory på burken igår. Men det slutade med att systemet kraschade. Fattar inte varför. Hade ångest resten av kvällen.
  Can you help me?

 10. från /. men det gäller inte de gammla spelen utan endast Hellgate:London.

  det kan vara 1000 och en orsaker till att det inte. Svårt att gissa vad när jag sitter på rätt sida om staden. Kolla med någon IT-nisse på skolan eller lottorna.

 11. …och Ungt Forum behöver piffas upp lite…

 12. Hemsidan för Ungt Forum är en lång historia för sig. Gjorde den på tidsbegränsat uppdrag av nätverket för ett år sedan ungefär, därav dess säregna utseende. Sitter fortfarande här och väntar på order från Lottornas kansli. Du vet hur det är med trupper som väntar på order……de kan inte göra något.

  Men jag har min egen militärhistoriska hemsida ståendes ”i garaget” för att renoveras och därefter laddas upp på nytt. Det var den första hemsidan jag gjorde, så den blev lite si och så i kvalite.

 13. JAS kassako? Kassakor behöver inte 130% motköpsaffärer. Kassakor säljer massor varje dag.
  Det kan väl ingen hävda att JAS gör? Hur många plan har verkligen sålts, betalats och levererats till andra än Sverige?

  Rörande de svenska automatkarbinerna i Burma: är det någon form av ironi? Ak5 är ju belgisk och Ak4 tysk.

 14. Det stämmer att Ak5 är belgisk design och Ak4 är tysk design. Men lägg märke till att jag skrev svensktillverkade. Läs här:

  Ak4-Bertil
  ”Automatkarbin 4 (Ak 4) eller Gewehr 3(G3) som den heter internationellt är tillverkad av tyska Heckler & Koch. I Sverige har den licenstillverkats av Carl-Gustaf Gevärsfaktori, Husqvarna Vapenfabrik och Gevärsfaktoriet i Eskilstuna.
  Ak 4:an är nu nästan till största delen ersatt av den modernare och lättare Automatkabin 5 i de flesta förband. Dock använder Hemvärnet och en del andra förband Ak 4 fortfarande.
  Ak 4:an är ett väldigt robust och rejält vapen, därför kallas den ibland för ”Järnspisen”. Vapnet har en väldigt god precision och utgör idag grundstommen för flera av H&K nya prickskyttegevär. ”

  Ak5
  ”Automatkarbin 5 (Ak 5 ) är en automatkarbin i kaliber 5,56 (.223 Rem) som är standard inom NATO. Ak 5 är enhetsvapnet inom Försvarsmakten och är utvecklat i början av 80 talet. Tyvärr saknar vapnet många av de tekniska nymodigheter som vapnen i västvärldens försvarsmakter nu ofta har. Detta försöker man nu åtgärda genom att modifiera vapnet. Det är dock svårt att göra något åt den relativt höga vikten. Vapnet är i grunden en FN FNC 80 som modifierats och anpassats för svenska behov av FMV och licenstillverkats av av Fabrique Nationale, Liege Belgien, Bofors Carl Gustaf AB”
  Källa http://www.soldf.com/

  Vad gäller JAS så har jag ställt frågan här på bloggen vad ett enda plan kostar att tillverka. Ingen av läsarna har kunnat svara. Men det satsar miljardbelopp på JAS. Har inte hittat nått på soldatforumet Soldf heller. Står det inte där, utgår jag från att exakta uppgifter inte går att få tag i. För på Soldf står allt som en soldat behöver veta. http://www.soldf.com/jas39gripen.html

 15. Vad gäller ”svensktillverkade”, så är det Pakistan-tillverkade. Pakistani Ordonance Factory bygger AK4 på licens, leveransen till Burma skedde på 60-talet. AK5, om de finns i Burma, är garanterat inte svensktillverkade.

  Priset på JAS kan skilja en hel del, beroende på hur man räknar: med eller utan motköp? Med eller utan logistik/utbildning/support/kringutrustning?

  De närmsta siffrorna jag hittat, är från Österrikes köp av Eurofighter, där det österikiska Finansutskottet räknat fram att Eurofighter visserligen är dyrare per plan (100 miljoner $ styck för EF) men med kringutrustning osv blev det billigare än JAS. Enuppgift gör gällande att JAS A/B offererades Ungern för 40 miljoner $ styck, vilket känns något lågt. Nuvarande JAS C/D är knappast billigare.

  28st C/D har sålts till sydafrika. 14+14 st A/B hyrs ut till Ungern och Tjeckien (alltså inte sålda då FMV fortfarande äger dem). 6st diskuteras med Thailand (min gissning är att de inte kommer köpas då deras val i december kommer öppna upp för andra tillverkar igen). Total export är alltså 28st. Jämfört med Eurofighterns 87st exporterade.

  Och nej, SoldF är inte guds svar på en soldats alla frågor. Det finns många bra internationella militärforum där betydligt mer kan läras. Google är din vän, även om de sparar all info om dig i 47 år.

 16. Så då var den journalist som skrev om svensktillverkade automatkarbiner i Burma helt ute och cyklade….

  Jag gissade att det är precis som du säger Klauk, att det inte finns något exakt pris på en Gripen. Då har man äntligen fått svar på den frågan. Var hittade du förresten siffrorna om Eurofighter? Jag tittade så lång jag kunde på google om JAS, men utan resultat.

  Vilka forum använder du dig av?

 17. Artikel i Österreichische TagesZeitung. Hjälper om man kan tyska 😀

 18. Min tyska är rostig. Jag pratade men en äldre herre senast i förrgår som berömde de tyska journalisterna för deras sakkunnighet.

  Hur är försvarsdebatterna i Tyskland om man jämför med den svenska?

 19. Jag har snabbkollat lite och det enda jag kommit fram till är att Burma använder licenstillverkade HK G3A2, HK G3K och HK G3A3ZF. Jag bedömmer att det var enligt rutin en orutinerad journalist. Däremot använder de Carl Gustaf… men den verkar vara rätt spridd över världen vid det här laget.

  Och så vill jag bara påpeka att det är en överlag väldigt bra och intressat blogg du har.

 20. Tusen tack TEA, det är bra att ha läsare som du. Hur ser de licenstillverkade vapnen som du nämner ut?

 21. G3A2 är nästan identisk med AK4
  G3K är dito med inskjutbar kolv (K=Kurz, kort)
  G3A3ZF är AK4 med ett enkelt kikarsikte (ZF=ZielFernrohr, Kikarsikte).