China Cyberwar

placyb.jpgI Jane’s Defence Weekly skriver Peter Brookes utförligt och intresseväckande om Kinas satsning på informationskrig. På engelska heter det Information Warfare (IW) och kan även kallas för cyberkrig. IW kan föras på många olika sätt, men det går bl.a. ut på att utföra virusattacker mot (bild redigerad av bloggaren)                                                           datorsystem, ckracka och hacka sönder nätverk, smyga in desinformation och sudda ut den riktiga, klippa av kommunikationstrådar mellan olika enheter och mycket mer.

US Defence Forces är inte bara oljeberoende, ett problem som sannolikt håller Pentagonfolket vakna långt in på nätterna. Idag använder det amerikanska försvarsdepartementet sig av över 5 miljoner datorer, 100,000 nätverk, 1,500 websidor….allt utspritt i 65 olika länder runt om i världen. Det är ett gigantisk, avancerat och känsligt hjul som ständigt snurrar. Nu har personer som Brookes börjat oroa sig över hur sårbart detta system egentligen är. För US Defence Forces är inte längre ensamma Hi-tech-herrar på täppan, andra har börjat klåfingra på deras system. En av dessa är Folkets Befrielsearmé-PLA.

Den kinesiska försvarsmakten är mycket väl medveten om att den inte kan klå upp USA i en traditionell militär kraftmätning. Trots alla satsningar och moderniseringar av sin vapenindustri och upprustandet av PLA. Därför söker man hitta alternativa metoder att ”search and destroy” US-Armys akilleshäl.
PLA har gjort tunga investeringar i att utveckla sin cyberkrigsförmåga. Cybertaktik har inkorporerats i de militära övningarna som en självklar del. Från högskolor och universitet rekryteras unga, lovande och nyutexaminerade IT- och datavetenskapstekniker. Dessa skall utveckla försvarets cybersida. Vad som håller på att ta form och taktfast marschera in är en kinesisk ”hackerarmé”.

PLA drar sig inte heller för att titt som tätt retas med Pentagon. Pentagon fungerar som en slags försökskanin för PLA-hackers. Varje år utsätts Pentagon för över 80,000 cyberangrepp. Huvuddelen av dessa har spårats tillbaka till Kina. Det är inte bara US HQ som kommer ”under cyberattack!”, utan även elitstyrkor som 101st Airborne Division och 4th Infanteri Division har fått besök. Även brittiska försvaret har fått erfara samma historia.

Annonser

3 responses to “China Cyberwar

 1. Nämner Jane’s-artikeln det där utvecklings-PM:et av flygvapenöverstarna Qiao Liang och Wang Xiangsui från 1999, som i västliga militära cirklar går under namnet ”Unrestricted Warfare”?

  Där skisseras ju ett antal alternativa sätt att bedriva krig, bl a cyberkrigföring på olika nivåer… Folk som jag känner inom militär och underättelsetjänst (icke svensk, dock) verkar emellertid luta åt att se ChiComs intresse för cyberkrigföring som en reflektion av två saker:

  1: Kompensation för den konventionella kinesiska krigsmaktens ganska påtagliga medelmåttighet (för att nu vara artig), och

  2: Kommunistregimens paranoja för att själva utsättas för något motsvarande.

  Vad tror du?

  PS läs gärna mitt lilla inlägg om britternas nya hangarfartyg på min ”Krigsblogg”…

 2. Vad är det för lallande åsnor du känner? Skulle ett land verkligen lägga ner så mycket tid, pengar och kunskap bara för att kompensera ett mindervärdeskomplex? Please!

  Offensiv IT-krigföring är ett mycket viktigt inslag i all krigföring idag. Från att förlänga propagande till fiendens ”egna” medier, till informaqtionsinhämtning och psykologisk krigföring till att helt enkelt skada infratruktur och finansiell makt.

  Se Estland under sommarens rabalder om en staty, turksika script-kiddies efter en prydnandsincident osv, nu tänk samma sak fast på en mycket högre nivå och större skala.

 3. Nur ruhig alte Preuße…

  Det här ämnet är intressant och jag kommer nog skriva en lite längre sak på min egen blog framöver – men vad jag vill säga är följande: Jag tycker att det kan vara dags att sortera ut alarmism från fakta vad gäller IW.

  Den här bilden som florerade för ett par år sedan om att hela västvärlden skulle kunna dras ned i en ny medeltid genom att hemlighetsfulla ”cyberkrigare” skulle kunna lamslå elnät, få kärnkraftverk att löpa amok, få militären att angripa sina egna enheter och aktiebörser att kollapsa hör till Hollywoods och romanernas värld. Fr. a. krigsmakter (USA, Storbritannien, Israel) är speciellt robusta eftersom det mesta som behövs på operativ nivå sker bakom intranetväggar. Informationen från ett AWACS plan till egen jakt, IVIS-systemet för en pansarbrigad, programeringen av JDAM:s, etc kan inte komprometteras av aldrig så många hackare. Jag vill inte negligera betydelsen av IW men jag tror att sårbarheten ligger utanför det rent militära sammanhangen – det kan handla om propaganda, nålsticksåtgärder och varianter av konventionell informationsinhämtning (någon hade ju försökt ta sig in på USA:s försvarsminister Gates och fru Merkels dator tidigare i år).

  Poängen med IW är inte att den är så jäkla avancerad, utan att den är billig. En nation som Kina har i år en försvarsbudget på 45 mdr dollar, vilket är löjeväckande lite om man jämför med USA:s 540 mdr (och då räknar man inte in de 120 mdr dollar för krigen i Afghanistan/Irak som ligger utanför budget). Bara ÖKNINGEN av den amerikanska budgeten (7 %) förra året var nästan lika hög som Kinas HELA budget. Kina har inte råd att utveckla ”hårda” grejer som stridflygplan, hangarfartyg, huvudstridsvagnar, etc – och alltså blir satsningen på IW viktigare RELATIVT sett. Detta var vad jag menade med punkt 1.

  Jag medger att punkt 2 är mer spekulativ, men grunden för påståendet är följande: kommunisterna i Kina ser demokratin och det fria informationsutbytet i väst inte bara som en styrka, utan också som en svaghet – ett frö till ett slags Untergang des Abendlandes. Dessutom tror man att utvecklade samhällen är betydligt mer sårbara för kaos och störningar än vad de i själva verket är, delvis på grund av en oförmåga att tolka den fortlöpande diskussion som pågår här i väst (och i vilket vårt meningsutbyte här på Maries sida är ett exempel) – och som ibland får en apokalyptisk anstrykning. Eftersom man anser att det kinesiska samhället inte skulle kunna klara av ett ”informationskaos” extrapolerar man det till att gälla även vårt samhälle… Detta är vad jag menar med paranoja.

  Mindervärdeskomplex? Ja, kanske du har rätt… Uppkomlingar på världsarenan (det Wilhelminska Tyskland, Sovjetunionen sedan man fått kärnvapen och Kina idag) visar ibland denna egenartade mix av storhetsvansinne och mindervärdeskomplex som blott är menschliches, alzumenschliches… Jag tror att OS i Peking kommer att bli en strålande uppvisning i detta

  (Jag kollade in din hemsida och Preussen-länken. Jag bodde i Berlin tidigare och var faktiskt bjuden på en fest uppe i Uckermark hemma hos Georg Friedrich förra året… Jag måste säga att Uckermark är något av det vackraste jag sett… lite grann als Brandenburg noch die Mark hieß…