Vapensupermakten Ryssland återupprättas

vladputin.jpgDet satsas stort i President Putins Ryssland, inte minst på dess militära förmågor. Nu skall det rustas upp för 2000 miljarder kronor fram till 2015. Vår svenska försvarsbudget bleknar i jämförelse med detta. Det är            (bild redigerad av bloggaren) mycket som skall ställas in i Ivans arsenal, 66 nya kärnvapenmisiler, åtta nya ubåtar, 50 strategiska bombflygplan och 120 000 militärfordon.

Ryssland är redan världens näst största vapenexportör. Kunderna omfattar 61 länder och man säljer gärna till dem som USA är misstänksamma mot eller inte vill se vapen hos.
”Vi säger nu adjö till den kris som drabbade oss under 90-talet. Vi hotar
ingen med våra vapen vi är bara beredda att försvara oss”
säger Yuri Klyonov
överste på Leningrads försvarsområde.

Ser visst ut som att försvarsminister Anatolij Serdjukov kommer att ha mycket jobb för en lång tid framöver. Detta är ett stort steg framåt för en armé som för fem år sedan inte ens hade råd att betala ut officerarnas löner. Försvarets återupprättelse är en högt prioriterad fråga inom alla ryska politiska partier.

Annonser

6 responses to “Vapensupermakten Ryssland återupprättas

 1. Utmärkt för Sverige. Nu går det inte att skylla nedrustning på ett svagt Ryssland. Kommer Juholt och Swärd erkänna att de hade fel?? Det är också bra för den militära balansen i Europa, inte minst för att markera för korkade amerikaner att de inte kan förolämpa Ryssland hur som helst.

 2. Om inte jag är felunderrättad är Rysslands försvarsbudget i stort som Frankrikes. Stämmer det och är inte massmedias syfte att elda på ”ryss-skräcken”?

 3. Uppstår det en ny kapprustning mellan NATO och Ryssland så kommer Ryssland att komma i mål som dålig tvåa men det finns ingen anledning att ta lätt på det som händer. Vi måste sätta det i samband med Rysslands obstruktiva diplomati, oprovocerade mullrande och allmänt oansvariga uppträdande liksom att demokratin där havererat.

  Vår regionala stabilitet bygger på att Ryssland bedömmer att NATO är enigt. Var för sig är de europeiska staterna sårbara. Man måste också komma ihåg att hot kan röra sig om nivåer lägre än krig. I sammanhanget kan man komma ihåg att Sverige tyvärr valt att stå utanför de diplomatiska sammanhang där NATOs enighet och trovärdighet kan påverkas.

  Emellertid verkar just nu tråkigheter till följd av rysk aggresivitet mindre osannolik i söder.

 4. Hittills har jag inte sett de stora dagstidningarna nämna ett ord om det här. Den enda nyhetskanal som jag med säkerhet vet har rapporterat är TV4. Medierna här i Sverige teg även ihjäl den stora militärövningen Peace Mission 2007, där Kina, Ryssland och fyra andra centralasiatiska stater deltog. https://militarareflektioner.wordpress.com/2007/08/14/stor-militarovning-med-ryssland-och-kina/

  Så jag vet inte om jag kan hålla med påståendet, att massmedias syfte är att elda på rysskräck.

 5. Oh föralldel. Även vår ”public service” visade ju Putins uttalande när han ”svarade på folkets frågor” härom veckan. Men eftersom media i detta land är vad de är, så lades ju mest krut på att nu Putin – ”också” – protesterade mot USAs krig i Irak märk väl – Saddam var ju USSR:s gamla allierade, inte USA:s). Att man inte uppmärksammat RU:s deltagande i PM 2007, eller det nät av militära överenskommelser Putin knyter samman i Asien är symptomatiskt. I program där journalister intervjuar varandra rapporteras intet nytt…