Finland försvarar värnplikt

kaskela.jpgI Finland gör majoriteten av den manliga befolkningen värnplikt. Varje år tränas runt 25,000 värnpliktiga och reservister. De operativa styrkorna uppgår till runt 100,000 man och totat är det tänkt att att 350,000 skall kunna mobiliseras år 2008. Amiral Juhani Kaskeala, kommendör för försvarsmakten hävdar bestämt att den står sig i internationell konkurrens. Finland har lika många soldater som Sverige i internationell utlandstjänst. 

”Försvarsmakten producerar på ett professionellt sätt dugliga soldater. Dessutom sker det på ett kostnadseffektivt sätt. I Europa finns endast fyra länder som inte under de senaste 90 åren i något skede varit ockuperade. Finland är ett av dem. Storbritannien är ett annat. De två övriga är Sverige och Schweiz som lyckats hålla sig utanför krigen. Då det gäller försvarssamarbete mellan olika länder” säger Kaskeala.

Den finska försvarsmakten är effektiv både vad gäller utbildning och kostnader. Till exempel avsätts en tredjedel av budgeten för materielinköp.  Kaskeala hoppas också mycket på den nordiska försvarssamarbetena.

Annonser

7 responses to “Finland försvarar värnplikt

 1. Management by perkele, skulle man kunna säga 😉

 2. Kul att se hur amiral Kaskeala ser ut…

  Han ser faktiskt ut som en riktig soldat.

  De senaste svenska ÖB har sett ut som ett gäng tågklarerare i kamouflagemundering…

  Herregud vilken katastrof 1809 var….

 3. mmmm utseende är viktigt…

 4. Om utseendet hade gällt, hade Uffe Henricsson varit ÖB. Fler boots on the ground? Säkert! Och – vilket vore bättre – fler bandplattor!

 5. Henricsson hade onekligen varit en ÖB att räkna med. Tråkigt bara att det finns så få av hans kaliber.

 6. Frågan är vad vi har en ÖB till i fred (förhoppningsvis normalläget). En huvuduppgift torde (från den horisont grodperspektivet – mitt perspektiv – ger) vara att hålla övriga generaler ”in line”. En uppgift som inte är att leka med.
  Att vara administratör (bean counter) och handelsresande i etikfrågor torde inte vara Uffes forte. Finns fler av hans kaliber. Kanske. Jag kan inte komma på ngn som fortfarande jobbar i bruket, bara.

 7. Det finns fler. Ingen fara.