Tragedin i Finland

Finland är ett land i chock efter de fasansfulla skolmorden. Våra nordiska regioner har hittills varit förskonade från den här typen av händelser. Är det bara en tidsfråga innan samma sak sker här i Sverige där skolor och dagis redan brännts ner samt där våld och mobbing förekommer på sina håll inom dessa institutioner.

Finland har aktivt inom EU försvarat minderårigas rätt att bära vapen. EU vill att endast myndiga skall få bära vapen. Men en av anledningarna till att Finland vänt sig mot detta, är att minderåriga jagar med de vuxna och skytte är en utbredd hobby. Idag är åldersgränsen för att bära vapen i Finland 15 år. Gärningsmannen var 18 år.

Men det som skett i Finland, USA, Skottland, Tyskland m.fl. länder, kan inte direkt beskyllas på tillgängligheten till vapen för olika bruk eller medborgerliga rättigheter som i USA. Det har nog snarare med den tid vi lever i, hur den är kan vi orda i evigheter om. Vad är det som får ungdomar att göra detta? Att införa restriktioner för tillhandahållandet av vapen är inte heller lätt. Precis som med narkotika, mediciner och annat, har de blivit lättare att få tag i via nätet. Det är även lätt att illegalt smuggla in dem i landet. Det har ganska nyligen stått i tidningarna att Sverige är det åttonde vapentätaste landet i världen. Men det är relaterat till jakten och som någon tidigare nämnt, vår tradition med fria självägande bönder. I andra länder förbjöds de lägre klasserna att bära vapen, därför att de styrande fruktade att de skulle vändas emot dem.

Men låt oss nu inte orda mer om detta. Det som hänt är en tragedi i raden av många som skett och ständigt fortsätter att ske i vår värld.

Annonser

2 responses to “Tragedin i Finland

 1. Hej!

  Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda på Sveriges Television!

  Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

  Den här veckan tar Nätkollen upp skolmassakern i Finland. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=964466 nu med en gång!

  Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

  På vår webbplats, http://www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

  Surfa in på sidan och ta en titt själv!

  Med vänliga hälsningar,

  Erika Christensson
  Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television
  http://www.svt.se/agenda

 2. Vet inte om jag håller med dig här. För att få köra bil och rösta ska man iaf vara 18 år. Kanske spelar en höjning av vapeninnehavsåldern ingen större betydelse, men kanske vore på sin plats med en markering från samhällets sida. Varför ska det vara lättare att få använda skjutvapen än att köra bil och rösta? Egenligen borde det vara tvärtom: Om man klarar av att vara myndig och sköta sina samhälleliga plikter, så har man också kvalificerat sig för andra ansvarsfyllda saker….? Ja, jag vet inte. Försöker få till ett resonemang menfrågan är ju saatana komlicerad liksom.