Kinesiska soldater i uppror

soldatmedmao.jpgDet kinesiska försvaret är stort till antalet och under modernisering. Men på senare års tid har armén haft problem. När en soldat avslutar sin tjänstgöring får denne vanligtvis ett arbete direkt efteråt. Detta återfinns naturligtvis inom den statliga sektorn. Men denna har minskat till förmån för den privata och dessutom blivit alltmer motvillig till att anställa f.d. soldater och därmed är dessa inte längre garanteade arbete efter att ha lagt vapen och stövlar på hyllan. Att återgå till det vanliga civila livet har blivit svårare. De soldater som tidigare bott i innerstäderna har det lättast att hitta arbete. Men för de som sänds tillbaka till landsbyggden, väntar oftast en hård och sysslolös tillvaro. Bönder som tagit värvning och under sin träning blivit inlärda stark idealism, blir snabbt besvikna när de inte får sina utlovade arbeten. De ger regeringen ständig huvudvärk med sina protester. Folkets Befrielearmé har varit en god arbetsgivare, men är inte längre det. Det handlar om miljontals arbeten inte bara åt vanliga soldater, utan även officerare. Problemet diskuteras väldigt lite i Kina.

Under senare år har därför tusentals kinesiska soldater demonstrerat runt om i landet. I april år 2005 intogs armén departement i Beijing av hundratals avskedade soldater. I juli samlades 2000 i Yantai utanför den lokala myndigheten för att uttrycka sitt missnöje. I september har åtminstone två liknande stora demonstrationer ägt rum på andra håll i Kina.
Allt det här är pinsamt för den kommunistiska regimen som de facto militärt kom till makten. Armén är en viktig del i politiken och propagandan, men korruptionen bland officerarna är hög. Mycket styrs med mutor och informella kontaktnät.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.