Bedömningarnas dragkamp

nbg.gif”Jag är stolt över min personal. Vi har övat i olika väder, kallt, varmt, i ljus och mörker med bland annat stora transportförflyttningar” säger brigadgeneral Karl Engelbrektsson, han är mycket nöjd med Nordic Battlegroups övning. Styrkan är nu beredd att skickas ut på uppdrag runt om i världen anser han. ”Vi är färdiga för insats , vi kan leverera och det känns härligt”.

Liknande förhoppningar har försvarsminister Sten Tolgfors uttryckt, enligt honom är beredskapen god. Men det finns en oro att NBG sin goda personal till trots inte kan förklaras stridsduglig p.g.a. materielbristerna. Till exempel kommer inte de utlovade helikoptrarna att levereras förrän i april nästa år. I en undersökning från oktober med 501 slumpmässigt utvalda NBG-anställda, framkom det att 4 av 5 anser att NBG inte har den materiel som behövs för att kunna lösa uppgifterna eller att den inte har kommit in i tillräcklig tid för utbildningen. Men soldaterna är väl medvetna om de riskerna och har förtroende för sina chefer.

Ordföranden för Officersförbundet Lars Fresker menar att det finns en fara i att regeringen tror att styrkan har en större kapacitet än den faktiskt har. Men han tillägger att det kommer att finnas tid till att göra kompletteringar av den utrustning och utbildning som nu saknas. Ansvaret ligger ytterst på politikerna. ”Det är deras ansvar att inte sätta in styrkan i en uppgift den inte kan lösa, men det är klart att det är genant att behöva säga att man inte kan hålla det man lovade, om så är fallet” säger Fresker.

Annonser

8 responses to “Bedömningarnas dragkamp

 1. Tyvärr så är det karriäristens ord som citeras, i syfte att lugna ned oroliga själar. NBG llider av många brister, främst strukturella där order och ansvarsförhållanden fortfarande inte är utredda. Materielbristerna är nog det minsta problemet..

  Lars

 2. Jag anmäler en avvikande mening. För en gångs skull är ledningsstrukturen i en svensk utlandsmission klar. Och i det fallet behöver man inte lyssna på Engelbrektsson. Jag har fullt förtroende för chefen för Core Bn, övlt Richard Johansson. Och han her fullt förtroende för sina chefer.

 3. Personligen blir jag alltid vettskrämd av chefer på nivå major och däröver som säger ”vi har allt vi behöver” eller ”Vi är redo att köra fullt ut”. I min erfarenhet betyder det antingen hetsporre som är beredd att sina soldater ”Verheizen” alternativt kan de betyda lallande åsna.

  Att jag inte har alltför stort förtroende för FM i allmänhet gör ju såklart inte saken bättre.

 4. Lita då på de grabbar och tjejer i förbandet som ju faktiskt säger att de har förtroende för utbildning och utrustning.

 5. Jag litar fullständigt på att de har förtroende för sin utrustning och utbildning, problemet är…vad har de att jämföra med? Dom saknar ju en referensram byggd på erfarenhet. Med 12-13 månaders utbildning bakom sig är de knappast fulländade soldater. Flera övningsbitar saknas helt.

 6. De som uttalat sig är alltså de som värvat sig för termin 3, således inte beväringarna från termin två, som möjligen kunde gjort Din kommentar befogad. Många i det här gänget har flera missioner under bältet och torde höra till dem med mest erfarenhet i gamet, Dig och mig inkluderade. Eller hur, Klauk?

 7. Aha, det framgick inte ur ditt inlägg att de var dessa du syftade på.

  ”mest erfarenhet i gamet, Dig och mig inkluderade. Eller hur, Klauk?” Ha ha ha, vad ska det bli här näst? ko-vältning?