I vårt östra broderland…..

norden.jpgPå Utrikesbloggen skriver idag Mats Johansson ett mycket klart och intresseväckande inlägg om nordiskt försvarssamarbete. Han närvarade precis som jag vid konferensen på Karlberg under förra fredagen.

Johansson nämner Finlands försvarsminister Häkämies bevingade ord ”Russia, Russia Russia”, som hur skall man formulera det…”really sums up the situation” hos vår granne i Öst. Under en frågestund fick ambassadör Alec Aalto frågan New York Times-korrespondenten John Vinocur ”What did Mr Häkämies mean with Russia, Russia, Russia”? Tydligen hade det varit enorma skriverer om uttalandet i hans egen tidning. Aalto som mest talat om sitt eget lands försvar och knappt ens nämnt Ryssland, svarade lugn och sakligt att Häkämies sannolikt trodde att USA hade samma problem.
Aalto var också den ende av föreläsarna som med tydlighet nämnde det annalkande hotet om cyberkrig. Pentagon har redan bekymmer med Kinas återkommande cyberattacker mot de militära systemen. Det verkar som att Finland och USA dras med samma problem, men fanns det alltså inte större samförstånd än så? Russia, Russia….
Det ligger mycket i det Johansson skriver ”Det står en stor vit elefant mitt i det svenska säkerhetspolitiska rummet och man får verkligen anstränga sig för att låtsas att den inte syns. I vårt östra broderland är blicken klarare”.

Det är dags att endas kring en gemensam nordisk försvarsstrategi. Lär av alla tidigare tragiska misstag som skett i våra länders historia, låt dem inte upprepas. Det mörka året 1848 eller splittringen under Andra Världskriget. Ja, den nordiska flanken bör en gång för alla, alla gånger för en….enas! Vi är närmare varandra än någonsin inom alla lägen. Vi har också gemensamma hot att ta itu med. Som försvarsminister Tolgfors sade ”History records both quarrels and cooperation between our peoples. But the quarrels have since long been reduced to the occasional case of sibling rivalry, as we consider ourselves as close as siblings”. Ja, syskon grälar emellanåt, men det finns också samförstånd dem emellan dem. Förstår andra som inte tillhör den nordiska familjen oss? Kan vi någonsin bli en del av de övriga gemenskaperna och skulle de ge oss det vi önskar? Vi är som så tydligt framkom under konferensen, splittrade av olika sympatier med omvärlden. Men vi är inte helt enade inombords. Johansson har rätt, det finns en stor anledning till en gemensam försvarsstrategi och ”att bidra till ökad utrikespolitisk enighet inom ramen för EU”. ”Säkerhetsläget mörknar”, javisst, men det finns ljus i mörket….låt de nordiska eldsjälarna brinna och sprida ljus och enighet.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.