Krigets porträtt

mikejernigan.jpgTimothy Greenfield-Sanders är en fotograf känd för att ta foton som skildrar det oerhörtintima och personliga. Hans tretton porträtt av skadade Irakveternaer chockade hela USA. Till en början vägrade gallerierna visa upp dem. Imorgon visas de här i Stockholm på Galleri Wetterling. ”Folk måste ta ställning när de ser de här bilderna. Det går inte längre att vara neutral när man ser vad som händer efter ett krig” säger ägaren Björn Wetterling.

På ett av fotona möter vi veteranen Mike Jernigans glimmande men tomma blick. Han förlorade synen i kriget. Hans ena öga är ett gapande hål, medan det andra är en protes som han låtit dekorera med diamanterna ur sin frus vigselring. Hon begärde skilsmässa direkt när han kom hem från Irak.

”Folk har verkligen fäst sig vid bilderna. Jag tror att det är för att vi för övrigt är så skyddade från kriget” sade Greenfield-Sanders under en intervju. Omkring 1,7 miljoner amerikaner är handikappade efterkrig och tusentals veteraner tar livet av sig. Totalt finns det 23,7 miljoner krigsveteraner i USA, de flesta från Vietnamkriget. De sårade sodlaterna från krigen i Irak och Afghanistan har väckt folkets sympati. En organisation ”Homes for Our Troops” är helt nygrundad och bygger gratis bostäder anpassade åt handikappade sodlater. En annan organisation ”Wounded Warrior Project” besöker militärsjukhusen och ger de sårade en väska med bl.a. telefonkort och en cd-spelare. Den ser också till att ordna handikappidrott för de utskrivna.

Alla fotona återfinna på den här hemsidan

”Porträtten är chockerande men också värdiga och mänskliga” – Timothy Greenfield Sanders

Annonser

5 responses to “Krigets porträtt

 1. Var försiktiga med slutsatser om självmorden. Efter Vietnamkriget cirkulerade massor av anekdotisk information om höga frekvenser av självmord, kriminalitet och drogmissbruk. När empirin kom fram visade den att krigsveteranerna hade för sin åldersgrupp normala eller lägre värden vad avsåg ovan nämnda problem. Dessutom lägre ju närmare själva kriget man varit. Vilket är naturligt, eftersom uttagningen väljer bort presumtiva problembarn redan före värnpliktsuttagningen. – Och märk väl att siffrorna då ändå inkluderqade ”McNamaras 500.000”, den halva miljon amerikanska män som inte uppfyllde miniminivån psykiskt och fysiskt för värnpliktsuttagning, men som ändå togs ut ”av rättviseskäl”.

 2. Hallå Marie och Major, det där med alla självmorden som rapporterades för två veckor sedan i DN (via CBS) var en anka.

  CBS hade konstaterat att 20 av 100 000 veteraner tar livet av sig idag (siffran är 9 per 100 000 bland befolkningen i övrigt).

  Vad man inte hade tagit hänsyn till är att självmordsfrekvensen är FYRA gånger högre bland män än bland kvinnor och att förhållandet kvinnor/män bland krigsveteranerna är 1:13…

  Jag skrev om detta för ett par veckor sedan på min Krigsblogg:

  http://vanderheeg.blogspot.com/2007/11/dn-sprider-vandringslegend-om-sjlvmord.html

 3. Även Expressen och andra tidningar inte bara i Sverige nämnde självmorden. Om inte jag minns fel, var det Times som började.

 4. Tack, krigsblogg, proves my point… Media är usla som källa. Intet nytt för en historiker.

 5. Var kan vi hitta tillförlitliga källor major? Alltså det är inte första gånger vi har synat media i sömmarna på den här bloggen. Se bara på den där Burmahistorien.